Twee grensoverschrijdende Limburgse literatoren

De Limburgse literatuurgeschiedenis telt veel literatoren, die zich niet aan de huidige provinciegrens gehouden hebben. De onlangs verschenen Geschiedenis van de Literatuur in Limburg geeft hier talloze voorbeelden van. Twee schrijvers brengen we in deze mini-expositie onder de aandacht: Henric van Veldeke en Auguste Clavareau.

Henric van Veldeke (v.1150-c.1200), afkomstig uit het huidige Belgisch Limburg, bewerkte de Latijnse versie het leven van St. Servaas door Jocundus, in het ‘Maaslands’. Later herschiep hij de Franse Roman d’Énéas in het Maaslands: de Eneïde. Van de oorspronkelijke teksten is weinig bewaard gebleven; de teksten zijn overgeleverd in jongere handschriften, waarvan de taal aangepast is aan de eigen omgeving.

Auguste Clavareau (1787-1864), geboren in Luxemburg, was belastingambtenaar in Maastricht. Hij schreef weinig origineel werk, maar trad veel meer voor het voetlicht als vertaler van vooral Nederlandse literatuur in het Frans. Zijn publiek was de Franstalige elite van België.

Op de vierde verdieping treft u in zes vitrines een aantal bijzondere edities van deze werken aan.

U vindt de mini-expo in Centre Céramique op de vierde etage.

 

11 okt  t/m 30 dec ‘16|Twee grensoverschrijdende Limburgse literatoren |

Locatie: Centre Céramique 4e etage|Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht

Toegang: gratis