Keramiektentoonstelling Lange Lijs terug in Maastricht
Centre Céramique toont de verzameling Lange Lijs serviezen van Irene Keim
Vanaf zaterdag 14 mei is op de derde verdieping van Centre Céramique in Maastricht de verzameling van Lange Lijs serviezen van Irene Keim te zien. Dit populaire blauw-wit gedecoreerde servies is een typisch voorbeeld van chinoiserie-keramiek. De aardewerktentoonstelling maakt deel uit van de cultuurhistorische presentaties die na de verbouwing van het afgelopen jaar op de derde en vierde verdieping van Centre Céramique ingericht zijn.
Lange Lijs centraal in Mosa’s populaire aardewerk
Chinees porselein was erg populair in de negentiende eeuw, maar duur. Mosa - toen nog eigendom van Louis Regout, een zoon van Petrus Regout - maakte een goedkopere versie. Het servies werd met name tussen 1895 en 1935 veelvuldig gefabriceerd en verkocht. In heel wat Limburgse gezinnen werd het servies op zondag op tafel gezet. De blauwe vrouwmotieven staan centraal in het, vooral in de 20ste eeuw, zeer populaire decor. Wie goed kijkt ziet door de schijnbare uniformiteit een enorme veelheid aan verschillende plant-, en bloemmotieven, die ieder serviesstuk toch weer anders lijken te maken.
Serviezen van Irene Keim
Verzamelaar Irene Keim beleefde 20 jaar veel plezier aan het verzamelen, maar vooral ook aan het delen van haar ‘ontdekkingen’. Sinds 2007 houdt ze een weblog bij van haar speurtocht. Deze weblog is door middel van QR-codes in de expositie opgenomen. Enkele jaren geleden heeft Irene haar verzameling Lange Lijs serviezen aan Centre Céramique geschonken. De tentoonstelling is gemaakt op basis van haar schenking. Irene zelf vindt het een mooie gedachte dat haar Mosa servies nu weer ‘thuis’ is, waar het ooit werd gemaakt: in Maastricht. In de tentoonstelling zien bezoekers behalve de Lange Lijs-serviezen van Irene en medeverzamelaars ook antieke Mosa-prijslijsten en catalogi. Daarnaast worden er objecten van blik en emaille met hetzelfde decor gepresenteerd en zijn er enkele stillevens te zien van kunstenares Ingrid Smuling die zich ook door Lange Lijs liet inspireren.
Cultuurhistorische presentaties in Centre Céramique
De aardewerktentoonstelling maakt deel uit van de cultuurhistorische presentaties die na de verbouwing van het afgelopen jaar op de derde en vierde verdieping van Centre Céramique ingericht zijn. Hier worden de topstukken getoond uit de diverse unieke collecties op het gebied van Maastrichts keramiek (Sphinx, Société Céramique en Mosa), archeologie en historische boeken. In korte verhalen, anekdotes en bijzondere wetenswaardigheden wordt de bezoeker in vogelvlucht meegenomen door de geschiedenis van de stad. In vier unieke grote ‘kijkdozen’ wordt de ‘Mestreechse historie’ daarbij op een speciale manier verbeeld. Ook de twee maquettes van de stad zijn te zien: de maquette van Romeins Maastricht en de maquette van Maastricht in 1748.