WINNAAR 2019 John Moore

Uit de bijna 79.000 ingezonden beelden van persfotografen uit de hele wereld werd de foto van de huilende peuter Yanela Sanchez gekozen, van fotograaf John Moore. De foto laat Yanela en haar moeder zien op het moment dat zij aan de grens met Texas worden aangehouden en gefouilleerd. Het was een van de beelden die de wereld over gingen na Trumps aankondiging van het zero tolerance beleid dat het mogelijk maakte om illegale immigranten strafrechtelijk te vervolgen. Veel ouders en kinderen werden hierdoor van elkaar gescheiden en naar aparte detentiecentra gebracht. Over deze foto bracht de Amerikaanse overheid naar buiten dat Yanela en haar moeder Sandra niet van elkaar waren gescheiden. De ophef over Trumps controversiële aanpak was echter zo groot, dat het beleid in juni 2018 werd afgeschaft.

John Moore (VS) is al meer dan 17 jaar als fotograaf verbonden aan Getty Images en heeft drie keer eerder een World Press Photo award gewonnen.

Op de eerste dag dat de tentoonstelling te zien is in Maastricht, vrijdag 18 oktober, is er om 14.00u een rondleiding door Sophie Boshouwers, curator van World Press Photo.

For English click here

Vr 18 okt

 14:00 – 15:00

Rondleiding World Press Photo-tentoonstelling

Op deze eerste dag van de World Press Photo-tentoonstelling in Maastricht geeft Thera Vermeij, curator World Press Photo, een rondleiding.
Deze expositie is niet alleen een overzicht van de beste persfoto’s van het afgelopen jaar, het is tegelijkertijd een historisch document.
Thera neemt u mee langs de meest spraakmakende foto’s, vertelt over de fotografen en geeft achtergrondinformatie.

 

 

Deelname: € 4,50 / € 3,50 voor bibliotheekleden, korting alleen in voorverkoop).
Aanmelden: via klantenservice@maastricht.nl of 043- 350 5600.
Locatie: Centre Céramique.

English

 

This year, Centre Céramique once again proudly presents the World Press Photo exhibition. This travelling exhibition is not only an overview of the best journalism photos of the past year, but it also serves as a historical document. Centre Céramique is organizing three guided tours of this extensive photo exhibition. On the first day, one of the curators of World Press Photo presents a look behind the scenes and tells the stories behind the photographs. Press photographer Peter Schols, known for his photograph of the Zinedine Zidane headbutt incident at the 2006 FIFA World Cup, presents his analysis of the photos on 27 October. And on Saturday 9 November, Adam Thomas of the European Journalism Centre will be your guide.

 

Saturday 9 November 1:30 PM - 2:30 PM
Guided tour by Adam Thomas of the European Journalism Centre (in English)

Every year, Centre Céramique asks people involved in journalism and photography to give a tour of the World Press Photo exhibition.
One of the guides this year is Adam Thomas of the European Journalism Centre (EJC), which has its headquarters in Maastricht. The EJC is an international non-profit organization that aims to inspire and guide journalists and news organizations by organizing training courses, events, and providing scholarships. Adam Thomas will take you on a tour of the winning World Press Photo images that he has selected and presents his analysis.

Join a guided tour  4.50/  3.50 for library members (discount only applies to pre-sales). Register: klantenservice@maastricht.nl or +31 (0)43 350 56 00.

Zo 27 okt

 14:00 – 15:00

World Press Photo rondleiding Peter Schols

Deze rondleiding wordt gegeven door fotojournalist Peter Schols. Hij is al bijna 40 jaar werkzaam in de fotojournalistiek en is sinds 1996 staffotograaf van Dagblad De Limburger. Schols heeft zelf een World Press Photo award op zijn naam staan in de categorie "Sports Action Stories". Velen herinneren zich nog de indrukwekkende serie foto’s die hij maakte van de kopstoot van Zinedine Zidane tijdens het WK-voetbal 2006. Daarnaast is hij maar liefst 6 keer in de prijzen gevallen bij de Zilveren Camera. Peter Schols geeft tijdens zijn rondleiding zijn visie op de winnende foto’s van World Press Photo 2019.

 


 

Deelname: € 4,50 / € 3,50 voor bibliotheekleden, korting alleen in voorverkoop).
Aanmelden: via klantenservice@maastricht.nl of 043- 350 5600.
Locatie: Centre Céramique.

Wereldwijze leerlingen?

Bezoek de World Press Photo 2019 tentoonstelling!

Een van de meest indringende manieren waarop wij kennismaken met wat er in de wereld gebeurt is door foto’s van persfotografen.
Hun foto’s laten ons de - soms zeer gruwelijke - werkelijkheid zien van gebeurtenissen hier en elders in de wereld, maar ook juist van de wonderlijke schoonheid van het leven, van sport, kunst, of de betoverende natuur.
Ook jongeren  worden dagelijks geconfronteerd met deze beelden, via televisie en krant.

De World Press Photo tentoonstelling is bij uitstek de gelegenheid om leerlingen bekend te maken met deze vorm van beeldcultuur en ze bewust te maken van wat ze zien.

Vorig jaar hebben honderden middelbare scholieren de tentoonstelling bezocht. Ook dit jaar nodigen wij scholen uit de World Press Photo-tentoonstelling te bezoeken.

Een bezoek aan de tentoonstelling in Centre Céramique is gratis.

Speciaal voor (bovenbouw) leerlingen VMBO/ HAVO / VWO  is er een Kijkwijzer ontwikkeld.
U kunt deze kijkwijzer  - met  opdrachten voor de leerlingen – HIER  downloaden.
Tevens HIER een handleiding en informatie voor de docent

 

Wij willen u  vriendelijk verzoeken uw bezoek met uw klas uiterlijk één dag van te voren te melden via de Klantenservice Centre Céramique 043 – 350 5600  of klantenservice@maastricht.nl.

Wanneer er meerdere groepen op een bepaalde datum / tijdstip gereserveerd hebben, kunt u het verzoek krijgen een ander tijdstip te kiezen.

VERANDERDE OPENINGSTIJDEN!

Let op! Onze openingstijden zijn i.v.m  de verbouwing tijdelijk aangepast. 

Lukt het downloaden niet of heeft u andere vragen? Bel of mail ons, wij helpen u graag!

Meer informatie:

Miriam Mordang | Chris Prevoo
Centre Céramique | Team Programma en Innovatie | Tentoonstellingen, activiteiten en educatie

043 - 350 5570  | miriam.mordang@maastricht.nl   of chris.prevoo@maastricht.nl

Centre Céramique, Maastricht
18.10.19 - 10.11.19

 

Vanaf vrijdag 18 oktober staat de wereldberoemde fototentoonstelling weer in Maastricht.

Dit jaar is Centre Céramique opnieuw bijzonder trots dat zij de World Press Photo-tentoonstelling mag presenteren. Deze reizende expositie is niet alleen een overzicht van de beste persfoto’s van het afgelopen jaar, het is tegelijkertijd een historisch document. Telkens weer trekt de expositie alleen al in Maastricht duizenden bezoekers, in amper drie weken tijd.

 Za 09 nov

 13:30 – 14:30

Rondleiding Adam Thomas van European Journalism Centre door de World Press Photo–tentoonstelling (Volgeboekt)

Ieder jaar vraagt Centre Céramique mensen die betrokken zijn op journalistiek en fotografie een rondleiding te geven door de World Press Phot –tentoonstelling. Een van de gidsen dit jaar is Adam Thomas van het European Journalism Centre (EJC), dat haar hoofdkwartier in Maastricht heeft. Het EJC is een internationale non-profit organisatie, die journalisten en nieuwsorganisaties wil inspireren en begeleiden. Ze doen dit door middel van het organiseren van trainingen, evenementen en het verstrekken van beurzen. Adam Thomas neemt u mee op een tour langs de winnende World Press Photo beelden die hij geselecteerd heeft, en geeft er zijn visie op.

 

Deelname: € 4,50 / € 3,50 voor bibliotheekleden, korting alleen in voorverkoop).
Aanmelden: via klantenservice@maastricht.nl of 043- 350 5600.
Locatie: Centre Céramique.

 

Stichting World Press Photo is een in 1955 in Nederland opgericht onafhankelijk platform voor internationale persfotografie. De stichting wil met haar activiteiten de publieke belangstelling voor persfotografie vergroten en de vrije doorstroom van informatie wereldwijd bevorderen. Ieder jaar beoordeelt een onafhankelijke, internationale jury de inzendingen in verschillende categorieën. Inzendingen worden ontvangen van fotojournalisten, agentschappen, kranten en magazines uit heel de wereld.

Voor meer informatie www.worldpressphoto.org

 

 

 

World Press Photo ontvangt steun van de Nationale Postcode Loterij en wordt nationaal gesponsord door PWC.

                   .