Venezuela Crisis © Ronaldo Schemidt, Agence France-Presse

WINNAAR 2018 Ronaldo Schemidt

In 2018 heeft de (Nederlandse) organisatie een nieuwe procedure geïntroduceerd voor de bekendmaking van de winnaars. Ze hebben eerst zes genomineerden onthuld voor de foto van het jaar van elke categorie, en pas op de dag van de prijsuitreiking is de winnaar bekend gemaakt. Dit jaar was dat Ronaldo Schemidt.

De Venezolaan die al sinds 2004 voor Agence France-Presse werkt, maakte de foto tijdens de opstanden in zijn geboortestad Caracas. Op de foto zien we een man met een gasmasker op, wiens rug in brand staat: hij lijkt weg te willen rennen van het vuur. De man op de foto is de 28-jarige José Víctor Salazar Balza. Samen met duizenden anderen kwam hij op 3 mei 2017 in aanvaring met de oproerpolitie in Caracas. President Maduro probeerde op dat moment meer macht naar zich toe te trekken met het instellen van een grondwetcommissie. Salazar Balza overleefde het incident, maar liep wel eerste- en tweedegraads brandwonden op. Opmerkelijk is dat een collega van Schemidt, Juan Barreto, foto’s instuurde van hetzelfde incident. Hij won een derde prijs met zijn serie. De jury koos voor de foto van Schemidt omdat zijn beeld volgens hen “het geweld, de energie en de woede samenvat”. Ook zou de foto symbolisch zijn omdat Balza een masker draagt. Daardoor representeert hij niet alleen zichzelf die in brand staat, maar ook het idee van een brandend Venezuela.”

Omo Change © Fausto Podavini

Fri 19 Oct

 14:00 – 15:00

The first day of the World Press Photo exhibition Tour of the exhibition (in English)

One of the curators of the World Press Photo exhibition will give a guided tour in English on this first day of the world famous exhibition.

 

 

 

 

 

 

Admission: € 3.50 for library members, €4.50 for non-members (discount available during presale only)
Register: via klantenservice@maastricht.nl or +31 (0)43 350 56 00
Location: Centre Céramique.

Zo 11 nov

 14:30 – 15:30

World Press Photo Presentatie- fotograaf John Peters

Ieder jaar tijdens de World Press Photo tentoonstelling vraagt Centre Ceramique een (Limburgse) persfotograaf om een presentatie te geven over zijn werk. Dit jaar is de keuze gevallen op John Peters (Roermond, 1973) . Hij is reeds twee keer genomineerd voor de Zilveren Camera, en werkt als freelancer voor o.m. Dagblad de Limburger. Deze zondag vertelt hij over zijn werk, en laat hij beelden zien die hij de afgelopen decennia gemaakt heeft.

 

 


Deelname: € 5,00 / € 4,00 voor bibliotheekleden, korting alleen in voorverkoop).
Aanmelden: via klantenservice@maastricht.nl of 043- 350 5600.
Locatie: Centre Céramique.

Not My Verdict © Richard Tsong-Taatarii, Star Tribune

Waiting For Freedom © Neil Aldridge

Sun 28 Oct

 14:00 – 15:00

European Journalism Centre’s Adam Thomas guided tour of the World Press Photo exhibition (in English)

Centre Céramique organises a special tour in English of the World Press Photo exhibition by someone from the field of journalism and photography. One of our expert guides this year is Adam Thomas who works at the European Journalism Centre (EJC). The EJC is an international non-profit organisation with headquarters in Maastricht that aims to inspire and guide journalists and news organisations by arranging training sessions, industry events and scholarships. The headquarters of the organization is situated in Maastricht. Adam Thomas gives his view on the exhibition.

 

Admission: € 3.50 for library members, € 4.50 for non-members (discount only during presale)
Register: via klantenservice@maastricht.nl or +31 (0)43 350 56 00
Location: Centre Céramique.

Educatie bovenbouw middelbare scholen

De World Press Photo tentoonstelling is bij uitstek de gelegenheid om leerlingen bekend te maken met deze vorm van beeldcultuur en ze bewust te maken van wat ze zien. Vorig jaar hebben honderden middelbare scholieren de tentoonstelling bezocht. Ook dit jaar nodigen wij scholen uit de World Press Photo-tentoonstelling te bezoeken.

Speciaal voor (bovenbouw) leerlingen VMBO/ HAVO / VWO is door World Press Photo een lesbrief ontwikkeld. U kunt deze lesbrief - met lesinformatie voor de docent en opdrachten voor de leerlingen - opvragen via de site van World Press Photo. Opvragen lesbrief : 

De tentoonstelling in Centre Céramique is gratis te bezoeken. Wij willen u vriendelijk verzoeken uw bezoek met uw klas uiterlijk één dag van te voren te melden via de Klantenservice Centre Céramique 043 – 350 5600 of klantenservice@maastricht.nl

Liever een begeleide les in en om de tentoonstelling door een educatief medewerker van Centre Céramique? Mail dan naar miriam.mordang@maastricht.nl

Flying Fish in Motion © Michael Patrick O'Neill

Centre Céramique, Maastricht
19.10.11 - 11.11.18

 

 

Vanaf vrijdag 19 oktober staat de wereldberoemde fototentoonstelling weer in Maastricht.

De World Press Photo 2018 toont de beste persfoto’s van 2017. 4548 fotografen uit 125 landen stuurden ruim 73.000 foto’s in. In de tentoonstelling zijn de winnende foto’s te zien in categorieën als Hard Nieuws, Sport, Hedendaagse kwesties, Mensen, Natuur, en Milieu.

World Press Photo 2018 wil de wereld verbinden met de verhalen die ertoe doen. De expo is niet alleen een overzicht van de beste persfoto’s van het jaar, het is tegelijkertijd een historisch document van 161 foto’s van 42 fotografen. Het is het resultaat van de jaarlijks gehouden wedstrijd voor fotojournalistiek.Finding Freedom in the Water
 © Anna Boyiazis

Za 3 nov

 14:30 – 15:30

Rondleiding door de World Press Photo- tentoonstelling door Martin Egter van Wissekerke

Ieder jaar vraagt Centre Céramique een fotograaf of cameraman een rondleiding te geven door de World Press Photo-tentoonstelling. Dit jaar hebben we Martin Egter van Wissekerke gevraagd om u te gidsen. Martin Egter van Wissekerke (Heerlen 1961) is eind 1996 als cameraman begonnen bij TV8 Limburg, werkte vervolgens bij L1 en daarna, nu al meer dan 10 jaar, voor het NOS Journaal in binnen- en buitenland. Ook verzorgt hij reportages voor Nieuwsuur, ARD en ZDF en maakt hij documentaires. Zijn laatste documentaire 'De Vergeten Krijgers' ging vorig jaar tijdens het Nederlands Filmfestival in première.

 

Deelname: € 4,50/ € 3, 50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdens voorverkoop).
Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl of 043 350 56 00.
Locatie: Centre Céramique

 

Stichting World Press Photo is een in 1955 in Nederland opgericht onafhankelijk platform voor internationale persfotografie. De stichting wil met haar activiteiten de publieke belangstelling voor persfotografie vergroten en de vrije doorstroom van informatie wereldwijd bevorderen. Ieder jaar beoordeelt een onafhankelijke, internationale jury de inzendingen in verschillende categorieën. Inzendingen worden ontvangen van fotojournalisten, agentschappen, kranten en magazines uit heel de wereld.

Voor meer informatie www.worldpressphoto.org

 

 

 

World Press Photo ontvangt steun van de Nationale Postcode Loterij en wordt wereldwijd gesponsord door Canon.

Sacred No More © Jasper Doest