'Bijna Vrij' - hoorspelwandeling over het bombardement op Maastricht, 18 augustus 1944

Vanaf half juli beschikbaar via Centre Céramique

Veel Maastrichtenaren kennen het trieste verhaal: terwijl de geallieerden al in aantocht zijn en iedereen halsreikend uitkijkt naar de bevrijding, vallen op 18 augustus 1944 nog eens 101 doden bij een poging om de spoorbrug over de Maas te vernietigen. Maar de bommen treffen Kreijjedörrep (waar nu de papierfabriek is) de fabrieken van de Zinkwit en de REMA, schepen op de Maas en Roed Dörrep. De ravage is enorm.

In deze hoorspelwandeling nemen we je mee terug naar die voor Maastricht zwarte vrijdag in 1944.

Download / Luister

Klik hier om de mp3 te downloaden
(114 mb. Gebruik WiFi om kosten te voorkomen)

Klik hier om direct te luisteren via SoundCloud
(Opent in nieuw venster)

Gebruiksaanwijzing

Voor deze wandeling heb je een apparaat nodig waarop je de track kan luisteren (mobiele telefoon, mp3speler, tablet). Voordat je gaat wandelen kun je de track downloaden via deze site. Voor de beste beleving raden wij aan om een koptelefoon / oortjes te gebruiken.

De hoorspelwandeling duurt 45 minuten. Het startpunt van deze hoorspelwandeling is de ronde bank van steen op het stationsplein van Maastricht en eindigt aan de Maas.

Voor een optimale beleving, is ‘t het beste om je mobiele telefoon op vliegtuigstand te zetten, om te voorkomen dat de track stopt tijdens de wandeling. De beleving is het meest intens als je de track niet pauzeert of stopt tijdens de wandeling.

Wil je het hoorspel helemaal goed ervaren? Dan is het fijn om deze rustig alleen te lopen, of elkaar niet te storen tijdens de wandeling: net als in de film of in het theater. Loop je met meerdere mensen, dan raden we je aan om 5 minuten na elkaar te starten.

De route van de wandeling zit in de wandeling zelf besloten. Als je de aanwijzingen die je tijdens de wandeling krijgt opvolgt, kom je precies op de plekken waar je moet zijn.

Blijf tijdens de tocht letten op het verkeer.
Een rustig wandeltempo is perfect, je hebt alle tijd.

Over deze hoorspelwandeling

De teksten voor deze hoorspelwandeling kwamen tot stand door archiefonderzoek en interviews met overlevenden. Ook de stemmen van huidige buurtbewoners zijn te horen.


SEVA maakte deze hoorspelwandeling samen met Jacqueline Kerkhof.

Met dank aan alle buurtgenoten van Roed Dörrep en Sint Maartenspoort. Tevens dank aan: Anne-Fleur van Rooijen, Paul Bronzwaer, Ron Leenders, Harry Veenhof, Mevrouw Dubois, Jo van Laar, Toneelacademie Maastricht.

Tekst en regie: Jacqueline Kerkhof.
Productie en montage: SEVA
(Ali-Ben Horsting en Mariël Vaartjes)
Muziek: Manna Horsting
Geluidsmixage: Michiel Nijhof
Stemmen: Nico de Vries, Kiek Wishaupt, Uschi Prick, Irma van Hoof, Ruth Postel, Ali-Ben Horsting en tal van buurtbewoners.

www.seva.nu
www.jacquelinekerkhof.nl

De hoorspelwandeling is mede mogelijk gemaakt door Via Zuid.