Jan Hanlo mini expo

 

In het honderdste geboortejaar van dichter-schrijver Jan Hanlo (Bandung 1912- Maastricht 1969) besteedt Centre Céramique aandacht aan zijn werk. In samnewerking met de Stichting Dichter in Beeld is een klein overzicht gemaakt, dat gepresenteerd wordt in de binnenvitrine. 

Hanlo is vooral bekend als dichter, en schreef de meeste gedichten in de periode 1944-47. Hij maakte vooral naam met het klankdicht 'Oote', dat in 1952 zelfs tot vragen in de Eerste Kamer leidde. Het gedicht, dat door menigeen werd beoordeeld als 'infantiel gebazel' was namelijk verschenen in Roeping, een door de overheid gesubsideerd tijdschrift. Samen met het gedicht 'de Mus' zorgde Oote ervoor dat Hanlo bekend wordt als avant -gardist. Later publiceerde Hanlo ook meer proza, zoals 'Go to the Mosk' waarin zijn pedofiele geaardheid aan bod komt.

Wat dat, en wat meerdere aspecten van zijn leven betreft, was Hanlo een omstreden man. In 'Zonder Geluk Valt  Niemand van het Dak 'schrijft hij over zijn verblijf in een psychiatrische kliniek. In 1969 overlijdt de fervente motorrijder Hanlo na een botsing met een tractor in Berg en Terblijt. Dit is het tweede ongeluk met dodelijke afloop waarbij Hanlo, nu zelf slachtoffer, betrokken is. 

Mini-expo te zien van 13 oktober tot en met 3 december.