MAASTRICHT / JAPAN

Maastrichts aardewerk, Japanse prenten
Geisha fotografie – Paul van der Veer

TENTOONSTELLINGEN / 26 JUNI 2021 – 23 APRIL 2022

 

Centre Céramique pakt uit met 3 deel-tentoonstellingen over Japan, verspreid over verschillende verdiepingen in het splinternieuw ingerichte gebouw. Je vindt er Maastrichts aardewerk dat geïnspireerd is door Japanse motieven, Japanse prenten, foto’s van Japanse geisha’s gemaakt door de Maastrichtse fotograaf Paul van der Veer en foto’s van het 18de eeuws op het Verre Oosten geïnspireerd goudleerbehang. Het origineel bevindt zich in de burgemeesterskamer van Maastricht.Je gaat terug naar de tijd van het Japonisme en wordt geconfronteerd met het hedendaagse Japan door de foto’s van Geisha’s, die een typisch Japanse traditie vormen.

Maastrichts aardewerk, Japanse prenten en goudleerbehang

Blikvanger is de zogenaamde Sphinxvitrine in de hal. Hier worden Japanse prenten uit de collectie van Centre Céramique getoond in combinatie met reproducties van 18de eeuws goudleerbehang. Dit behang was speciaal ontworpen voor de burgemeesterskamer van het Maastrichtse stadhuis. Daarbij worden grote vazen van Sphinx tentoongesteld. Pionier Petrus Regout exporteerde in 1859 aardewerk naar Japan, en liet zich nadien in zijn producten door Japan inspireren. Op de derde etage wordt in een grotere expositie Maastrichts aardewerk gepresenteerd dat geïnspireerd werd door Japanse motieven en zelfs decornamen dragen die naar Japan verwijzen. Hier zie je dat niet alleen keramiek van Petrus en Frederik Regout maar ook hun toenmalige concurrent de Société Céramique en later de Mosa, lange tijd op Japan geïnspireerd aardewerk produceerden.
Geisha fotografie - Paul van der Veer

In de zaal achter de grote vitrine op de eerste verdieping vind je de geisha foto-tentoonstelling van Paul van der Veer. Deze Maastrichtse fotograaf reist sinds 2013 naar Japan waar hij geïntrigeerd raakte door dit verdwijnend Japanse fenomeen. Het lukte hem zelfs om tot de gesloten wereld van het geishahuis door te dringen. Hij maakte foto’s van het dagelijks leven van de geisha’s en geisha’s in opleiding, en raakte steeds meer bekend met deze mystieke wereld.
English

MAASTRICHT / JAPAN


Maastricht ceramics / Japanese prints
Geisha photography by Paul van der Veer

EXHIBITION / 26 JUNE 2021 - 23 APRIL 2022

 

Centre Céramique is proud to present: three partial exhibitions about Japan spread over different floors in our newly-furnished building. The exhibitions include Maastricht ceramics inspired by Japanese motifs, Japanese prints, and photos of Japanese geishas taken by the Maastricht photographer Paul van der Veer. You can also find photos of 18th-century gold leather wallpaper which drew inspiration from the Far East. The original wallpaper can be found in the Mayor of Maastricht's chamber.This exhibition will take you back in time to the 'Japonisme' period. You will also be confronted with contemporary Japan thanks to photos of Geishas – Japanese cultural icons.


Praktische informatie

WAT VIND JE WAAR?

1e etage:

 • Sphinx vitrine:
  • Maastrichts aardewerk
  • Japanse prenten
  • Foto’s van 18de eeuws goudleerbehang
 • Expo ruimte: Geisha fotografie – Paul van der Veer

3e etage:

 • Maastrichts aardewerk
 • Japanse prenten

 


ACTIVITEITEN

Rond deze tentoonstelling worden rondleidingen, lezingen en workshops georganiseerd. Houd onze agenda in de gaten voor het activiteitenprogramma.CORONA
Raadpleeg voor je bezoek de coronamaatregelen op onze website
Practical information

What can you find and where can you find it?

1st floor:

 • Sphinx display case:
  • Maastricht ceramics
  • Japanese prints
  • Photos of 18th-century gold leather wallpaper
 • Exhibition space: Geisha photography by Paul van der Veer

3rd floor:

 • Maastricht ceramics
 • Japanese prints

 

ACTIVITIES

This exhibition has guided tours, lectures, and workshops. You can find the activity programme on our website.

CORONAVIRUS
Before your visit, please refer to the coronavirus measures on our website.