pdf print

Vervaldatum

Geprolongeerd wegens de Week van de Ouderen.

De tentoonstelling ‘Vervaldatum’ is in het kader van de Week van de Ouderen een week langer dan gepland te zien.
Van 1 tot en met 8 oktober zijn er meer dan vijftig gratis activiteiten voor ouderen. Ook in Centre Céramique: op 2 oktober is er een pensioendebat, op 4 oktober geeft de fotografe een extra gratis rondleiding door haar tentoonstelling voor senioren. Dit op vertoon van de folder en een geldig leeftijdsbewijs. 

 

Vervaldatum is een tentoonstelling met meer dan vijftig portretten en interviews van mensen die nadat zij de pensioenleeftijd hebben bereikt, (willen) blijven doorwerken. Fotografe Wanna Renata raakte geïntrigeerd door dit thema en door de gedreven mensen die zij ontmoette. Zij fotografeerde onder andere  pianist Daniel Wayenberg, actrice Gerda Havertong, professor Smalhout en voormalig Belgisch politicus Willy Claes. Kien van het Maastrichtse café Swaree en slagersechtpaar Bèr en Tiny Pinckaers uit Eijsden stonden ook voor haar camera. Sinds de fotografe met haar project begon is de pensioenleeftijd in Nederland verhoogd naar 67 jaar. Het debat daarover wordt nog steeds gevoerd. Wanna Renata hoopt met haar foto’s de dialoog te stimuleren: wat betekent de verplichte pensioenleeftijd voor de samenleving? De geportretteerden willen doorwerken, maar uit onderzoek blijkt dat ook dat veel 60-plussers zich door die laatste werkzame jaren heen slepen. Hebben jongeren minder kans op de arbeidsmarkt door al die vrijwillig dan wel verplicht doorwerkende ouderen? Zou het economisch gezien haalbaar zijn de pensioenleeftijd vrij te laten?


Laat je mening hierover achter op de Facebookpagina van Centre Céramique of in het gastenboek in de tentoonstelling, én kom naar het debat op zondag 2 oktober 2016.

Wanna Renata (1966) behaalde in 2015 de Master of Arts aan de Luca School of Arts te Genk. 

 

 

12 juli t/m 9 okt ‘16 | VERVALDATUM |
Locatie: Centre Céramique |Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
Toegang: gratis