Over Leven – fototentoonstelling Nico Bastens

'Over Leven' is een dubbelexpositie van documentairefotograaf Nico Bastens (Maastricht, 1958). Te zien zijn ’Armenian Perseverance’ en ‘Jesse en Habib’, twee series waarmee Bastens in 2012 cum laude slaagde aan de Amsterdamse Fotoacademie. Voor ‘Jesse en Habib’ ontving hij datzelfde jaar de 3e prijs in de categorie Binnenland Documentair bij de Zilveren Camera 2012.

Beide series worden onder de titel ‘Over Leven’ voor het eerst samen tentoongesteld in Centre Céramique. De foto's uit Armenië tonen hoe een groot deel van de bevolking daar volhardt in haar strijd om het bestaan. Bastens volgde onder anderen het dagelijks leven van een familie van vier volwassenen en drie kinderen in hun schamele driekamerwoning op het Armeense platteland.

Daartegenover staat de serie over de muzikant en kunstenaar Jesse die in Limburg woont. Hij overleeft in onze consumptiemaatschappij vrijwillig zonder modern comfort. In een oude boerderijwoning woont hij samen met zijn vele huisdieren, waaronder de eend Habib, met wie hij een speciale band heeft. Jesse heeft Habib uit een verlaten ei gepeuterd en eigenhandig grootgebracht. Beide fotoseries gaan over verschillende vormen van overleven: overleven door een alternatief leven te kiezen in een welvaartsstaat als Nederland, en overleven in armoede, zonder keuze, in Armenië.

Over Leven | fototentoonstelling Nico Bastens |   8 april t/m 15 juni 2014 | entree gratis |  

 www.fotonique.nl