pdf print

WORLD PRESS PHOTO 2013

 

Donderdag 24 oktober gaat in Maastricht de World Press Photo-tentoonstelling van start, de wereldwijd bekende expositie voor persfotografie. Ieder najaar heeft Centre Céramique de World Press Photo in huis. Deze reizende expositie, uniek in zijn soort, is het resultaat van de jaarlijks gehouden wereldwijde wedstrijd voor persfotografie. De expositie is niet alleen een overzicht van de beste persfoto’s van het jaar, het is tegelijkertijd een historisch document.


Winnaar World Press Photo 2013 – Paul Hansen
De Zweedse fotograaf Paul Hansen won dit jaar met een foto die hij maakte in Gaza Stad. We zien een grote groep mannen, die in een soort optocht door een smalle steeg lopen. Wat opvalt is de expressie in de gezichten van de mannen, daarna valt het oog van de toeschouwer op de twee in witte lakens gewikkelde kinderlijken die ze dragen. Het zijn de lichamen van de twee jaar oude  Suhaib Hijazi en zijn oudere broertje Muhammad. De jongens worden door hun ooms naar een moskee gedragen voor hun begrafenis. Ze werden gedood bij een Israëlische luchtaanval, waarbij ook hun vader Fouad het leven liet. Hun moeder en vier broertjes en zusjes raakten ernstig gewond.

Educatief programma
Middelbare scholen kunnen een gratis kijkwijzer door de tentoonstelling aanvragen: Meer informatie: miriam.mordang@maastricht.nl of 043-3505570

http://www.worldpressphoto.org

http://www.paulhansen.se

World Press Photo | 24 oktober t/m 17 november 2013 | Centre Céramique | Toegang: gratis