Mini-expo: Tapijns Mooiste – Het plezier achter bier!

t/m 10 december 2019

 

Bier speelt een belangrijke rol in Maastricht en Limburg. In deze tijd van het jaar wordt de hop geoogst en staan weer de smaakvolle Herfst biertjes op de kaart. Voor Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum, Tapijntuin en Universiteit Maastricht goede redenen om bier in de spotlight te zetten in de vier vitrines van Brasserie Tapijn.

Het Natuurhistorisch Museum schenkt aandacht aan een van de belangrijkste ingrediënten van bier, zoals hop. En aan een van de weinige dieren die kunnen leven van hop, de vlinders: Gehakkelde aurelia en de Hopwortelboorder. Om het alcoholpercentage te meten heb je de hydrometer nodig. Universiteit Maastricht laat de werking van dit instrument zien. In de Tapijntuin groeien veel granen. Dit kunnen bestanddelen zijn van bier. Ook worden met het werken in de tuin veel scherven gevonden. Zo zijn er scherven gevonden van een bierpul uit het Duitse Sieburg (16e eeuw). Zowel vroeger als nu speelde bier een belangrijke rol. In de Middeleeuwen was oppervlaktewater en zelfs water uit waterputten niet altijd even betrouwbaar als drinkwater. Daarom werd het edele gerstenat als goed drinkbaar alternatief gedronken. Centre Céramique heeft een bierpul of een zogenaamde Schnellen in de vitrine staan. Deze is in de 19de eeuw vervaardigd en in 1981 opgegraven op het Onze Lieve Vrouweplein.

 

TAPIJNS MOOISTE!
Een bijzondere band met het Stadspark hebben Centre Céramique, Maastricht Science Programme, Natuurhistorisch Museum en de Tapijntuin. Ieder met hun eigen expertise en kennis op het gebied van archeologie, natuur, biologie en educatie. Dat is ook wat hen verbindt. Samen vormen zij een eenheid en willen graag kennis delen. Vier keer in het jaar worden de vitrines opnieuw ingericht, steeds weer met nieuwe schatten…

Meer info:

www.centreceramique.nl

www.nhmmaastricht.nl

www.tapijntuin.nl