In de expositie I Believe | De wereld in een wijk staan de verhalen en overtuigingen centraal van bewoners uit de Luikse wijk Bressoux.

Deze kleine 19de-eeuwse wijk is sinds de jaren zestig een mengelmoes van culturen en geloven.

De 17 fotoseries (met beelden van HJ Hunter, Nico Bastens en Paul Salemink) en 12 korte films (geproduceerd door Visto Studio) schetsen een intiem en indringend beeld van het leven in een multiculturele wijk vanuit het perspectief van de bewoners (met en zonder migratieachtergrond) en hun verschillende gemeenschappen.

Het I Believe-project is een initiatief van de Maastrichtse documentair fotograaf HJ Hunter. Hij begon in de wijk te werken met twee vragen in zijn achterhoofd: Hoe is het om hier te leven? En hoe denken de bewoners zelf over de thema’s van onze tijd?

De verhalen

In de tentoonstelling gaat de bezoeker werelden binnen die doorgaans voor buitenstaanders gesloten zijn. Bewoners vertellen hun levensverhaal en delen hun overtuigingen over huidige maatschappelijke vraagstukken als migratie, racisme, nationalisme, integratie, radicalisme, de positie van vrouwen met een migratieachtergrond, geloof, etnisch profileren en samenleven met andere culturen in de eigen directe omgeving.

De wereld

Diversiteit is een ‘hot item’ geworden in onze samenleving en in de politiek. Door de komst van migranten, in combinatie met de aanslagen in Europa door extremistische religieuze groeperingen, staat het samenleven onder druk. Nederland, Europa polariseert. Populisten komen op voor het behoud van de eigen cultuur en identiteit. Kosmopolieten zien eerder de voordelen van een multi-etnische samenleving.

“Gebeurtenissen in landen als Turkije, Irak en Syrië, of de aanslag in Luik in mei 2018 door een in de gevangenis geradicaliseerde Belg, zijn direct merkbaar in Bressoux.Er worden demonstraties georganiseerd, mensen rouwen om door IS-gedode familieleden. Het is interessant om te zien hoe het wereldnieuws door verschillende groepen wordt ontvangen en geïnterpreteerd”, zegt de fotograaf. “Luisteren naar hun verhalen is een oefening in compassie. En ik heb zoveel geleerd. Niet alleen over de wereld waarin we leven, maar ook over mezelf. Werken aan dit project is een voortdurende confrontatie met mijn eigen onwetendheid en vooroordelen geweest.”

 

 

De wijk

Na de eerste stroom Oost-Europese gastarbeiders, haalde de Belgische overheid in de jaren vijftig en zestig jonge Italiaanse, Spaanse, Marokkaanse en Tunesische arbeiders om in de Luikse mijnen en staalindustrie te werken. Hierdoor veranderde ook de samenstelling van de bevolking in de wijk. Tegenwoordig zijn er culturele en religieuze centra voor Marokkaanse, Tunesische en Turkse moslims. En gebedshuizen voor de Syrisch-orthodoxe-, de Maronitische-, de Armeens-christelijke-, de Turks-protestantse kerk en meerdere Afrikaanse (christelijke) gemeenschappen. Koerden en Yezidi’s hebben hun eigen ontmoetingscentra. Italianen vinden elkaar in café Palermo, de laatste Belgen hebben Café Fontanella als hun ontmoetingsplek en de Roma zitten ’s zomers buiten voor hun huizen, die altijd open staan. 

Programma | Download versie

Za 16 mrt / Opening I Believe | De wereld in een wijk

14.00 – 17.00U

Een bijzondere middag met sprekers en hapjes en muziek verzorgd door de inwoners van Bressoux. Documentair fotograaf Chris de Bode houdt een inleiding.

Toegang: gratis
Reserveren niet nodig
Locatie: Centre Céramique

Do 21 mrt / De open samenleving en haar grenzen: Europa op een tweesprong

Lezing door Paul Scheffer bij Studium Generale

20.00 – 22.00U

Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, de Brexit en de muur die Trump wil bouwen, spreekt Paul Scheffer over de manier waarop globalisering voor nieuwe conflicten zorgt binnen onze Westerse samenleving. Een open samenleving vraagt om grenzen, maar hoe voorkomen we dat opnieuw muren worden opgetrokken? Daarbij trekt hij ferme conclusies over Europa, ook met het oog op de aanstaande Europese verkiezingen. Paul Scheffer (1954) is hoogleraar Europese Studies, columnist van NRC Handelsblad en publicist.

Locatie:Studium Generale
Aula Minderbroedersberg 4-6

Toegang: gratis
Reserveren niet nodig
Meer info: www.maastrichtuniversity.nl/sg

Za 30 mrt / Allah in Europa | Jan Leyers in gesprek met Simone van Trier

20.00 - 22.15U 

Ontstaat er een Europese, verlichte versie van de islam? Of bestaat de islam alleen in Europa? En valt het alom heersende wantrouwen jegens de islam te overwinnen? De Belgische filosoof en programmamaker Jan Leyers reisde door tien Europese landen om het antwoord te vinden op deze vragen. Het resulteerde in de 8-delige reisserie ‘Allah in Europa’ (2017) en een gelijknamig boek (2018). Presentator Simone van Trier gaat deze avond in gesprek met Jan Leyers over zijn fascinatie voor de islam. Aan de hand van citaten en stellingen daagt ze Leyers uit om zijn visie op de islam in Europa te delen.

Locatie: Centre Céramique

Toegang: € 10 / € 8,50 voor bibliotheekleden, korting alleen in voorverkoop
Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043 - 350 5600

Za 20 april / Human Library | Ontmoet mensen die je anders nooit zou spreken

13.15 – 17.00U

Waarom dragen jonge Nederlandse vrouwen een niqaab? Wat doet het met een jongere als hij vaker dan anderen door de politie wordt gecontroleerd? Hoe is het om komend uit een oorlogsgebied in Nederland te integreren? Waarom stapt een jonge Afrikaan in een gammel bootje? In de Human Library leen je geen boeken, maar mensen. Ga in gesprek met interessante mensen die je anders niet zo snel zou ontmoeten.
Deze Human Library wordt door Europe Direct Maastricht en het United World College georganiseerd.


Toegang: gratis
Reserveren niet nodig
Locatie: Centre Céramique

Di 12 mrt / The EU Migration deals and Africa

Engelstalige lezing van Michael Onyebuchi Eze bij Studium Generale 

20.00 – 22.00U

Geïnspireerd door de Afrikaanse ubuntu filosofie pleit Michael OnyebuchiEze voor een nieuwe visie op migratie voor politieke besluitvorming. In deze lezing staat het perspectief van Afrikaanse migratielanden op de EU-deals centraal. Michael Onyebuchi Eze is politicoloog en filosoof. Hij groeide op in Nigeria en Zuid-Afrika, is onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge en doceert Afrikaanse politieke theorie aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is hij oprichter van het Director Center for Leadership and African Diaspora Studies.

Locatie:Studium Generale
Aula Minderbroedersberg 4-6

Toegang: gratis
Reserveren niet nodig
Meer info: www.maastrichtuniversity.nl/sg

Za 23 mrt, zo 5 mei (in English) & za 11 mei/ Meet & Greet met HJ Hunter

15.00 - 16.30U


DE RONDLEIDING OP 5 MEI IS AFGELAST!

 

Rondleiding door de expositie en gesprek met de makers van I Believe | De wereld in een wijk.

This tour leads you through the exhibition. You can also meet the photographers of I Believe | The World in a Suburb.


Locatie: Centre Céramique
Toegang: : € 4,50 / € 3,50 voor bibliotheekleden (korting alleen tijdensvoorverkoop)

Reserveren: klantenservice@maastricht.nl of 043- 350 5600

Zo 7 april en zo 12 mei / Masterclass documentaire fotografie | Jorgen Polman

10.00 – 17.00U

Heb je ambities om een documentaire fotoserie te maken? Of werk je al aan een project? In deze tweedaagse Masterclass documentaire fotografie van Jorgen Polman leer je de fijne kneepjes van het vak.


Inhoud masterclass:

  • Je krijgt inzicht in wat een serie documentair maakt
  • Je maakt kennis met fundamentele vormtoepassingen in de documentaire fotografie
  • Je werkt onder begeleiding aan je eigen documentair project en/ of een opdracht
  • Individuele begeleiding, naast de twee groepslessen
  • Educatieve rondleiding bij I Believe | De wereld in een wijk
  • Meet & greet met de makers van dit documentair project.

 

Visto Studio | € 225 voor beide dagen inclusief lunch| 5 – 15 personen |
Aanmelden: info@vistostudio.com
Meer informatie: 06 243 20 977

Locatie: Sittard/Maastricht

Do 25 april / Re-integratie en rehabilitatie van terroristen

Lezing door Liesbeth van der Heider bij Studium Generale
20.00 – 22.00U

Hoe werkt re-integratie en rehabilitatie van terroristen die in de gevangenis zitten?

Terrorismedeskundige Liesbeth van der Heide specialiseerde zich in de vraag hoe gewelddadige extremisten het beste kunnen worden begeleid in de gevangenis, voordat ze terugkeren in de maatschappij. Zij deed onderzoek in Nederland, Mali, de Filippijnen, Kosovo en Pakistan naar de effectiviteit van trainingsprogramma’s en organiseerde beleidsevaluaties rondom dit vraagstuk. 

Dr. Liesbeth van der Heider doet onderzoek naar terrorisme aan het ‘Centre for Terrorism and Counterterrorism’ aan de Universiteit van Leiden en is verbonden aan Instituut Clingendael.

Locatie:Studium Generale
Aula Minderbroedersberg 4-6

Toegang: gratis
Reserveren niet nodig
Meer info: www.maastrichtuniversity.nl/sg

Di 21 mei / De Wereld in een Stad: (Hoe) Moet Dat?

Debatavond | Debatcentrum Sphinx
20.00 – 22.00U

Net als zoveel andere steden wordt Maastricht steeds diverser. Of je nu migrant bent of geboren in Maastricht, je wilt je thuis voelen op de plek waar je woont. Maar verschillende werelden maken nog geen stad. Samenleven met verschillende mensen betekent dat de stad zichtbaar en hoorbaar verandert.

Grote problemen hebben zich hier (nog) niet voorgedaan, maar betekent dat ook dat al die oude en nieuwe Maastrichtenaren samen leven? Of verschanst iedereen zich vooral in zijn 'eigen' cultuur? Vinden we diversiteit prima zolang het ons niet raakt? Aan de hand van een aantal stellingen gaan we deze avond met elkaar in debat.

Toegang: gratis
Reserveren niet nodig
Locatie: Centre Céramique

Zo 19, zo 26 mei & zo 2 juni / Rondleiding door Bressoux met HJ Hunter

10.00 – 17.00U

In deze rondleiding laat HJ Hunter je Bressoux zien zoals hij de wijk heeft leren kennen tijdens het maken van I Believe. Op het programma staat een bezoek aan een Afrikaanse kerk, de Lourdesgrot, de grootste moskee van de wijk, het centrum van de Koerden en van de Yezidi’s. Tussendoor is er een lunch in een Libanees restaurant en wordt er een glaasje gedronken bij Salon du Thé in de Rue du Moulin.

Start rondleiding: station Bressoux, Luik

Deelname: € 12,50 exclusief lunch| 5 – 15 personen
Aanmelden: info@vistostudio.com
Meer informatie: 06 243 20 977

Let op: de rondleiding op zondag 26 mei is Franstalig, de overige twee zijn in het Nederlands. Fotograferen tijdens de rondleiding is niet toegestaan in de gemeenschap- en gebedshuizen.  

 

CENTRE CÉRAMIQUE PRESENTEERT

I Believe | De wereld in een wijk

17 maart t/m 8 juni 2019

English - I Believe | The world in a suburb

What is it like, living in a super diverse migrant district? And what do those living there have to say on today’s hot topics?

With these two questions in mind, Maastricht photographer HJ Hunter started working in Liège neighbourhood Bressoux, three years ago. Since then, a team of 10 professionals has committed to working on this project.

I Believe | The world in a suburb makes life in a multicultural and multi religious neighbourhood visible and tangible. Visitors of the exhibition get to know inhabitants from different cultures through photo series and short movies, and enter worlds that usually remain closed to outsiders.

The inhabitants portrayed share their life stories and provide an insight into their believes regarding current social issues: migration, racism, nationalism, integration, radicalisation, the position of migrant women, religion, and living together with other cultures in one’s direct environment.

Both the photo-exhibition texts and the films are translated into English.

To put the topics in a broader culture historical perspective and to promote dialogue, March 2019 will see the start of a public programme organised by Centre Céramique, Visto Studio, Studium Generale, Europe Direct and the Sphinx Debate Centre.

Persartikelen

Educatie

Rond de tentoonstelling I Believe | De wereld in een wijk is een educatief project ontwikkeld voor leerlingen VMBO/ HAVO/VWO en MBO.

In dit project krijgen leerlingen:

• Een rondleiding en uitleg in de tentoonstelling
• Maken zij aan de hand van een kijkwijzer opdrachten
• Maken zij (zelfstandig) een korte vlog
• Is er o.l.v. de educatief medewerker een afsluitend klassengesprek
• Optioneel: workshop vlog maken door professionele video/ vlogdocent (duur: 1 uur)
• Optioneel: workshop door Anti Discriminatie Voorziening Limburg.

Meer informatie en aanmelden via miriam.mordang@maastricht.nl

Volg het project op Facebook

I Believe | De wereld in een wijk is een productie van Visto Studio, een niet-commerciële netwerkorganisatie van fotografen, filmmakers, muzikanten, designers en vertalers. Eind 2019 is het project pas echt voltooid, met de online publicatie van de interactieve multimediale webdocumentaire.

Wil je het I Believe project blijven volgen? Like de Facebookpagina en bekijk straks als eerste de interactieve documentaire online.

Wil je het werk van HJ Hunter volgen? Bekijk dan zijn website www.hjhunter.photography

Mede mogelijk gemaakt door

De tentoonstelling I Believe | De wereld in een wijk wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg, Prins Bernhard Cultuurfonds en Elisabeth Strouven Fonds. Partners zijn Visto Studio, Studium Generale, Europe Direct, United World College en Debatcentrum Sphinx.

Centre culturel Chiroux

Bijna gelijktijdig met de expositie in Centre Céramique, is in het Luikse culturele centrum Chiroux I Believe | Le monde dans une quartier te zien. 
Ook in Chiroux wordt programmering rondom de tentoonstelling georganiseerd. Hier in samenwerking met Barricades Association en Centre George Truffaut. De opening in Centre Chiroux is op  donderdag 9 mei om 18.00 uur.

De expositie in centre culturel Chiroux is, net als in Centre Céramique, gratis te bezichtigen.


Meer informatie www.chiroux.be