KLEUR is de gezamenlijke tentoonstelling van Centre Céramique, Kumulus en het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Van 2 juni tot en met 18 november organiseren we kleurrijke activiteiten samen met collega-instellingen en andere partners uit de regio.

We laten je ervaren dat er kleur zit in onze stad, in de wetenschap, de kunsten en in ons cultureel erfgoed. Iedereen beleeft en interpreteert kleur anders. Kleur is licht, emotie, geur, smaak. Dus doe mee! Bezoek de uiteenlopende exposities, activiteiten en workshops. En laat je meeslepen, verleiden en onderdompelen in KLEUR. 

Wil je op de hoogte blijven van de evenementen, workshops en leuke weetjes, volg ons dan via deze website maar ook via Facebook@KLEURmaastricht en Instagram @KLEURmaastricht

Een greep uit onze activiteiten en expo's

Geen evenementen aanwezig

Ben jij onze nieuwe KLEURinspecteur?


Een bezoek aan een tentoonstelling saai? Weet je wát pas saai is? Een wereld zonder kleur!

Gelukkig zit de wereld er vol mee en kunnen wij alle kleuren zien.

En vroeger wisten ze ook al heel goed dat kleuren dingen vaak mooi maken.

Wil jij alles weten over gekleurd glas en wat nu precies Boerenbont is? Of benieuwd naar gekleurde archeologische vondsten?

Maar wil je vooral het mysterie van KLEUR ontrafelen? Dan ben je toe aan het examen voor KLEURinspecteur!

Meld je bij de balie voor een kleurtocht! Na afloop verdien jij een echt KLEURdiploma
Kosten :  €1,50
Leeftijd: vanaf 9 jaar

KLEUR: Bij de Romeinen, Merovingers, Regout en meer…

02 jun t/m 18 nov / Expo

 


Wat als de rode draad door een tentoonstelling daadwerkelijk een rode draad is? Ontdek hoe kleurrijk onze collecties zijn! Van Boerenbont tot KristalunieKen en van Merovingische glaskralen tot middeleeuwse miniaturen. Dit is slechts een greep uit wat getoond wordt in Centre Céramique tijdens de expositie KLEUR.
Het onderwerp kleur verbindt onze collecties op een nieuwe manier en laat ons er met een andere blik naar kijken.

Locatie: Centre Céramique, 1e verdieping (op houten vloer bovenaan de trap).

KLEUR: Kleuren bij de Beyart

4 sept  t/m 12 dec 2018 / Mini-expo

 

Wie kent het niet? Tekenles op school en dan heerlijk alles inkleuren. Nu,maar vroeger ook. Daar had je heel veel verschillende lesmethoden voor. De gedachte hier achter was dat je tekenen moest leren, net als kleurgebruik.

Centre Céramique beheert een zeer omvangrijke collectie schoolboeken, afkomstig van de Maastrichtse broeders van de Beyart. Het gaat om tekenlesmethoden voor kinderen van de lagere school. De boeken en lesmaterialen dateren van het eind van de 19e eeuw tot en met de jaren 1960.

De onderwerpen zijn zeer divers, zoals dagelijks leven, natuur, opvoeding, techniek. Een aparte groep vormt het ‘kerkelijk tekenen’.

In deze mini-expo ‘KLEUREN BIJ DE BEYART’ is er gekozen voor een aantal tekenmethoden zoals die gebruikt werden door verschillende klassen in het lager onderwijs. Ze geven een kleurige kijk op de wereld van het kind en sluit daarom mooi aan bij het project KLEUR.

 

Locatie: binnenvitrine in de hal

FRAPPANT TEN STRIJDE!

Van 6 juli tot 21 oktober,iedere dag geopend van 13.00 tot 16.30 uur.

 

 

Een expositie over kleurrijke uniformen in de Helpoort

Als er één soort kleding niet modieus lijkt dan is het wel het militaire uniform. Tegenwoordig ligt de nadruk in het leger namelijk niet op ‘fashionable’ zijn, maar op  de functie.  Het dagelijks tenue van de militair zorgt voor gelijkheid, alleen de rang geeft het verschil aan. 

Hoe anders was dit vóór de 20ste eeuw. Legereenheden waren uitgedost in bonte, felle kleuren en opzichtige elementen. Vooral de aanvoerders trokken kleurrijk ten strijde. Maar dit had uiteraard ook een functie. Het creëerde namelijk herkenning tussen eenheden, maar ook een verbondenheid binnen een eenheid.

Maastricht werd door de tijd heen meerdere malen belegerd door vreemde mogendheden, maar ook verdedigd door kleurrijke legers uit andere landen en steden. Deze tentoonstelling die je kunt zien  op een unieke militaire locatie, de Helpoort, laat de uniformen zien van deze bonte soldaten in beeld en de betekenis achter de, voor ons wat vreemde, kleurenpracht.

 

Helpoort

Sint Bernardusstraat 24b, 6211 HL MAASTRICHT

Entree gratis

Uiteraard is er nog veel meer te beleven en te zien rondom KLEUR.

Houd deze pagina en onze Facebook of Instagram daarom de komende tijd in de gaten!

Volg Kleur op Facebook!

 

ONZE PARTNERS

KLEUR: in het verre verleden en vandaag de dag

 2 jun t/m 18 nov / expo Natuurhistorisch Museum Maastricht

Een groot deel van ons hele leven wordt bepaald door hoe we de wereld om ons heen zien.

Wij mensen zijn erg visueel ingesteld en merken pas hoe erg  als er geen licht meer is.

Zonder licht zien we niet meer waarheen we gaan en missen we allerlei informatie

Zelfs als  we onze wereld in zwart-wit bekijken, merken we pas hoeveel we gebruik maken van kleur.

 

Overal in onze samenleving vinden we symbolen om ons te helpen en te waarschuwen.

Bij de meeste daarvan speelt kleur een belangrijke rol. Ook in de natuur heeft kleur die belangrijke functie. Maar wat is kleur en hoe wordt die waargenomen?

En hoe zat het heel lang geleden met dieren die nu uitgestorven zijn? Hoe kleurrijk waren die jongens en was de zee (waar nu de Sint-Pietersberg ligt) een soort tropisch oord van verbluffende kleurenpracht? Aan de hand van bewaard gebleven pigment wordt een tipje van de sluier opgelicht.

 

Locatie: Natuurhistorisch Museum Maastricht