Stephan Vanfleteren

Portret 1989 – 2009
24 april t/m 27 juni 2010

Centre Céramique is fier dat zij ‘Portret 1989- 2009’ van Stephan Vanfleteren mocht presenteren, een indrukwekkend overzicht van Nederlands en Vlaamse ‘celebrities’, gefotografeerd door een van Belgiës meest vooraanstaande fotografen van dit moment.

De tentoonstelling werd op vrijdag 23 april geopend door Wilfried de Jong (televisiepresentator, theatermaker en schrijver) die op zijn laatste boek naakt geportretteerd was door de fotograaf. Twintig jaar lang fotografeerde Vanfleteren personen die volgens hem iets te betekenen hebben, of hebben gehad, voor België en Nederland. Hij portretteerde acteurs, muzikanten, schrijvers en kunstenaars, van Hugo Claus tot Katja Schuurman,  van koningin Beatrix  tot Bobbejaan Schoepen. In Centre Céramique werden 100 portretten gepresenteerd. De zwart-wit portretten zijn soms melancholisch, dan humoristisch of ontwapenend, maar altijd vlijmscherp en beklijvend, meedogenloos bijna. ‘Portret 1989 –2009’ was slechts één keer eerder te zien in Gent (B), waar 59.000 betalende bezoekers op afkwamen. In Centre Céramique was de tentoonstelling gratis te bezoeken.

Stephan Vanfleteren (Kortrijk, 1969) noemt zichzelf een “beleefde fotograaf,  met een gigantische angst om één vraag te ver te gaan”. Tegelijkertijd fotografeert hij tot op de porie. Zijn doordringende foto’s toonde de geportretteerde in al zijn eerlijkheid en kwetsbaarheid, en vertelde zo een verhaal van professie en leven. Vanfleteren won meerdere (inter)nationale fotoprijzen, heeft tentoonstellingen gehad in verschillende Europese musea en werkt onder meer voor De Morgen en De Volkskrant. Eerder verscheen van hem ‘Belgicum’ een visueel testament van een volgens Vanfleteren langzaam vervagend België’, of, zoals hij zelf zegt: “Ik ben een pessimist met een zwak voor aftakeling. Fotografie is het ideale medium om vast te leggen wat onherroepelijk zal verdwijnen.”

Het bij de tentoonstelling verschenen boek was gedurende de expositie te koop bij Centre Céramique. 

Artikel delen: