Limburgse Schatjes

portretten van jongeren door Jonathan Vos
23 februari – 18 april 2010

‘Limburgse Schatjes’ was een fototentoonstelling over Limburgse jongeren anno 2010, geportretteerd door Jonathan Vos. Wat doe je tegenwoordig als jongere? Is het anders om op te groeien in de Oostelijke Mijnstreek dan in Roermond of  Maastricht? Wat vind je van het leven, je ouders, leraren, hoe vind jij je weg in de samenleving, hoe groei je op in deze provincie? Pas je je aan aan de heersende mores, en kun je je daarin vinden, of zoek je je eigen weg, en vecht je voor andere dromen, jouw dromen!?

Centre Céramique vroeg opkomend fotograaf Jonathan Vos portretten te maken van Limburgse jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Vos volgde zeven jongens en meisjes gedurende enkele weken van hun leven en ging mee naar rap-repetities, bijbaantjes, hockey-disco’s en achter op de scooter. Zijn tocht door Limburg leverde enkele bevestigende, maar vooral ook verrassende, vertederende en hoopgevende beelden op van de Limburgse toekomst. In de tentoonstelling lazen we korte teksten over het leven van de jongeren: over Karel en Marlon,  die samen rappen en dromen van een doorbraak in de rapscène; over Nikki, die zich afvraagt waarom in haar woonplaats Heerlerheide zo weinig te doen is voor de jeugd; en over Roy, die eigenlijk vooral relaxte mensen om zich heen wil, een volle portemonnee en weinig ‘gezeik’.

Jonathan Vos
Jonathan Vos (Maastricht, 1979) een freelance fotograaf met als specialisme portret-  en documentaire fotografie. Eerdere series van zijn hand waren ‘Can you keep a secret’ over kinderen met een probleemverleden en ‘Zakkenvullers’ over de frituur, frituurhouders en frituurlopers in de Euregio. Voor Centre Céramique maakte Vos deze reportage over Limburgse jongeren.

Artikel delen: