Grind

Tentoonstelling over Grensmaas-project.
Dertig foto’s op de 2de verdieping van Centre Céramique.
8 december 2010 t/m 28 februari 2011

Centre Céramique en het Natuurhistorisch Museum in Maastricht presenteerde deze winter samen vier tentoonstellingen over de Maas: ‘Oeverlangen aan de Maas’ (fototentoonstelling van John Lambrichts) en een cultuurhistorische tentoonstelling over het Leven langs de Maas door de eeuwen heen in Centre Céramique, en in het Natuur Historisch Museum een expositie over de Maas als vormgeefster van het Limburgse landschap. Sinds 8 december was in Centre Céramique ook GRIND te zien, een kleine informatieve tentoonstelling over het Grensmaasproject, met foto’s van Jac Beekers.

Het project Grensmaas strekte zich uit over een lengte van 43 kilometer tussen Maastricht en Roosteren, en kende drie doelstellingen: hoogwaterbescherming, natuurontwikkeling en grindwinning die gelijktijdig werden uitgevoerd. Een van de werkzaamheden was bijvoorbeeld het verbreden van het stroombed van de rivier. Alle werkzaamheden moeten er uiteindelijk toe leiden dat de bevolking langs de Grensmaas vijf keer minder risico zou krijgen op een overstroming. Bovendien werd er in het Maasgebied bijna duizend hectare nieuwe natuur ontwikkeld. De hoogwaterbescherming en de natuurontwikkeling werden betaald met de winning van 53 miljoen ton grind.

Vanaf het begin van de uitvoering van het project in 2007 heeft fotograaf Jac Beekers de werkzaamheden gevolgd. Hij had daarbij met name oog voor de hoogstaande technische details van het project, zoals bijvoorbeeld de aanleg van de tijdelijke werkhaven (verwerkingsbekken) in Itteren en het verdelingsproces van de grindwinning. De expositie toonde foto’s van de werklocaties Bosscherveld, Itteren, Borgharen en Meers. Beekers heeft als fotograaf naam gemaakt met de wijze waarop hij techniek en werkprocessen in beeld bracht. Jac Beekers: ,,De combinatie van technieken, de omvang van de werkzaamheden en de oerkracht van het water die telkens weer blijkt, maken van het project Grensmaas een fascinerende operatie.”

Artikel delen: