Carlos: Spaans soldaat of huurling?

Slachtoffer van het Beleg van Maastricht krijgt eeuwen later gezicht terug
September t/m October 2010

Enkele jaren geleden was er behoorlijk wat oproer toen bewoners van een huis in Campagne zeven skeletten in hun tuin aantroffen. Wat was hier gebeurd? Al snel bleek het om eeuwenoude graven uit de Tachtigjarige oorlog te gaan: om precies te zijn uit 1579, toen hertog Alexander Farnese Maastricht weer voor Spanje wilde veroveren. Deze datering is bepaald aan de hand van de 16de eeuwse munten die bij het graf gevonden zijn en een op de skeletten uitgevoerde natuurwetenschappelijke datering. 

In 2009 opperde Niveau magazine het idee een gelaatsreconstructie te laten maken van één van de schedels van de skeletten die in de Maastrichtse tuin gevonden zijn. Door een samenwerking van het magazine, hoofddocent J.M.C. Spee van de Academie voor Beeldende Kunsten (Hogeschool Zuyd) en Centre Céramique konden we nu het gezicht zien van een van de vele soldaten die hier tijdens de belegering van 1579 gesneuveld was. 

Of Carlos (de naam die hij kreeg van het onderzoeksteam) echt een Spanjaard was die vocht onder Farnese, of een huursoldaat uit Midden of Oost-Europa, is niet bekend. Dat hij een gruwelijke dood is gestorven mogen we aannemen. De strijd om het beleg van Maastricht ging er heftig aan toe, behalve bovengronds werd ook ondergronds gestreden. De Spanjaarden hadden tunnels gegraven onder de muren van de stad. Aan de andere kant van de muur stonden de Maastrichtenaren daar kokend water in te gieten of er een vuur aan te steken. Wie niet stierf tijdens de beschietingen of gevechten, overleed aan verbrandingswonden of stikte door rook en zuurstofgebrek in de tunnels.

In de vitrine waren de verschillende stadia van de gelaatsreconstructie te volgen:

  1. Schedel en schedelfragmenten
  2. 3D-model op basis van CT-scans van de schedel. De onderdelen waren opnieuw samengesteld en ontbrekende stukken waren aangevuld.
  3. Gipsafgietsel van 3D-model, met begin van de anatomische reconstructie (linkerhelft) in was.
  4. Als 3, maar dan met kleilaag op de anatomische reconstructie in was.
  5. Gipsafgietsel van de gezichtsreconstructie, gepolychromeerd.

Artikel delen: