Anders nog iets voor u?

Tentoonstelling over Limburgse winkeliers en kleinhandelaars door de eeuwen heen
21 juni 2011 t/m 26 februari 2012

 We denken er vaak met weemoed aan terug: de kleine bakker op de hoek die we aanspraken met Pie, de slager waar je als kind steevast een schijfje worst kreeg, of de apotheker, die bij iedere bittere pil een sterk verhaal leverde. Winkeliers en ondernemers horen bij de stad: sterker nog, zonder kleinhandel bestaat de stad niet. Vaak lijkt het alsof de karakteristieke winkels uit de stad verdwenen zijn: in Weert had je de veel bezongen Antje van de Statie die haar vlaaien verkocht op het station, in Sittard kleine Sjef Vink die op zijn autoped het vlees rondbracht van de slagerij van zijn ouders, en in Maastricht apotheek Geusgens, waar je niet weg kwam zonder dat de geestige apothekers een grap met je hadden uitgehaald.

Centre Céramique toont ‘Anders nog iets voor u’  een tentoonstelling over de geschiedenis van de kleinhandel in Limburg. Te zien zijn verhalen en objecten van slagers, bakkers, schoenmakers en andere vaklui uit de Romeinse tijd in onze provincie. Aan bod komen middeleeuwse pottenbakkers uit Brunssum en Heerlen, maar ook 19de en 20ste eeuwse kleding- en schoenmakers als Schunck , Wolf & Hertzdahl en Durlinger, die klein in één stad begonnen, en later filialen kregen in heel Limburg. En niet te vergeten: de Italiaans ijssalons Milano en la Veneziana, en de superhippe Maastrichtse boetiek van Joep en Henny Groenteman, met flitsende modeshows, waar  Monique van de Ven haar eerste doorkijkbloesje kocht…  Een cultuurhistorische tentoonstelling vol met verhalen, anekdotes, foto’s,  illustraties en bijzondere archeologische vondsten uit de Limburgse oudheid.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen door samenwerking met de archieven van de gemeentes Heerlen, Sittard, Roermond en Weert en het Regionaal Historisch Centrum van Limburg. Velen hebben ons geholpen bij de samenstelling ervan, waarvoor onze dank!  Bijzondere dank voor de bijdrage van Jef Bastiaens. 

Artikel delen: