Honderd jaar Woningzorg

Het wel en wee van een kleine bouwvereniging

Bouwvereniging Woningzorg in Maastricht viert in maart 2017 haar 100-jarig bestaan. De monumentale woningen met hun typische rood-oranje daken zijn te vinden vlak achter het NS-station, rondom Villa Wyckerveld. De vereniging werd opgericht door gemeenteraadsleden vanwege de toen hoge woningnood onder ambtenaren.
In 100 jaar gebeurt veel. De buurt lag bij de bouw van de woningen nog aan de rand van de stad, met de afwatering van de Maas vlak achter de huizen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er Duitse soldaten gehuisvest en na de bevrijding van Maastricht namen Amerikaanse soldaten er hun intrek. Later moesten de woningen aan de Scharnerweg hun voortuin opofferen ivm de bouw van de tunnel. Huurders hoeven sinds een tijdje geen ambtenaar meer te zijn. De verduurzaming van de monumentale woningen is anno nu een speerpunt.


Ter gelegenheid van de 100e verjaardag geeft Woningzorg een bijzonder boek uit. Dit ,met talloze foto's geïllustreerde werk, wordt geschreven door dr. Paul Bronzwaer.Hij is de auteur van diverse boeken over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in en om Maastricht. De feestelijke boekpresentatie zal plaatsvinden op zaterdag 18 maart 2017, 15.00u in het Centre Céramique.
Deze mini-expositie bestaat uit foto’s en korte begeleidende teksten.

 

21 febr t/m 16 april ‘17| Honderd jaar Woningzorg |
Locatie: Centre Céramique hal/binnenvitrine |Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
Toegang: gratis