pdf print

Zeldzaam Maastrichts aardewerk te zien in Centre Céramique

In Centre Céramique wordt bijzonder Maastrichts aardewerk geëxposeerd van kleine Maastrichtse aardewerkfabrieken die kort hebben bestaan en waarvan de resultaten schaars zijn. Deze verzameling komt uit de collectie van Pierre van der Voort. Sinds 1989 verzamelt hij aardewerk van de fabrieken: N.A. Bosch 1853-1867, Clermont & Chainaye 1851-1859, Guillaume Lambert 1859-1863, Société Céramique 1863-1959, Petrus Regout 1836-1959 en Frederik Regout 1891-1896.
 

Deze mini-expositie toont zes Maastrichtse aardewerkfabrieken. Stuk voor stuk aardewerk pioniers uit de 19e eeuw. De rode draad in de expositie is Transfer ware dat ze alle hebben gemaakt naar Engels voorbeeld. Slechts twee van deze pioniers slaagden er in elkaars concurrentie te overleven: Petrus Regout en Société Céramique, die beide tot ver in de twintigste eeuw beeldbepalend waren in Maastricht. Het zeer zeldzame N.A. Bosch aardewerk uit de collectie van Pierre van der Voort is ook te zien bij Brouwerij Bosch in Maastricht. Op deze plaats stond tussen 1853 en 1867 de door N.A. Bosch opgerichte en naar hem genoemde aardewerkfabriek.

 

Transfer ware is een drukmethode waarbij het decor op een vel rijstpapier wordt gedrukt, daarna wordt dit vel op het ongeglazuurd aardewerk gelegd en vervolgens met zeepsop natgemaakt. Het decor trekt in het aardewerk, samen met het vocht. Na het verwijderen van het rijstpapier blijft zo het decor achter op het aardewerk, waarna dit gedroogd wordt en geglazuurd. Na het bakken in de oven blijft een duurzaam decor onder het glazuur achter op het aardewerk voorwerp.


Op andere plaatsen in Maastricht zijn eveneens activiteiten te vinden met betrekking tot het Maastrichts aardewerk verleden. In het Bonnefantenmuseum is een deel van de grootste aardewerkverzameling van Nederland, de Collectie Polling, te zien. In het Drukkunstmuseum vindt u de geschiedenis van Maastricht als drukkersstad, en kunt u één van de drukpersen en het drukproces van Petrus Regout bekijken. De Sphinxpassage toont u de Maastrichtse keramiekhistorie, afgedrukt op 30.000 tegels. BijHouse of Tudor, Jouw Marktkraamen het Townhousehotel is eveneens veel en divers Maastrichts aardewerk te bewonderen.

Vereniging Maastrichts Aardewerk verzamelbeurs/ 21 september
Ook op de Vereniging Maastrichts Aardewerk verzamelbeurs op 21 september in Centre Céramique is zowel Maastrichts glas- als aardewerk te bewonderen en te koop. Meer over openingstijden, entreeprijzen en achtergrond informatie is te lezen op de website van de Vereniging Maastrichts Aardewerk (VMA), die initiatiefnemer is van bovenstaande activiteiten in het kader van haar 40-jarig bestaan in 2019. www.verenigingmaastrichtsaardewerk.nl

 

De Jubileumviering van de VMA, voor leden, genodigden, standhouders en belangstellenden vindt plaats op 21 september in Centre Céramique.Bij die gelegenheid onthult wethouder Jim Janssen een uniek tegeltableau gebaseerd op ‘De Staalmeesters’ van Rembrandt, geschilderd door de plateelschilder Jos Frenay (1860 1917) in opdracht van Sociéte Céramique.

 

Iedere belangstellende is van harte uitgenodigd deze expositie van het zeldzaam aardewerk uit de collectie van Pierre van der Voort in Centre Céramique Maastricht te komen bewonderen van 2 juli t/m 29 september 2019. Ook de andere genoemde activiteiten zijn zeer de moeite waard en garanderen een aangenaam en verrassend dagje of weekendje Maastricht.

Locatie: Gangvitrine (doorgang naar Coffeelovers Annex)

2 juli t/m 29 september 2019