BOUW-UPDATE / WEEK 22

 

Na bijna een jaar wordt de grote verbouwing van Centre Céramique afgerond. Op dit moment zijn de interieurbouwers nog druk bezig met de nieuwe inrichting, maar ook hier is het einde in zicht. Beetje bij beetje wordt dit de komende maanden steeds meer zichtbaar. De plannen die we hebben, presenteren we in een filmpje. Maarten Meevis, interieur ontwerper en de projectleider van de herinrichting Eric Uijterwaal nemen ons mee door het gebouw van de begane grond tot en met de 4e etage. In het souterrain komt de Kumulus Muziekschool. Daar vertellen we meer over in een volgend filmpje. 

Ben je benieuwd wat je dadelijk te zien krijgt in Centre Céramique? Hier lichten we een klein tipje van de sluier op...

 

 

 

 

Meer ruimte op de etages voor de bibliotheek en tentoonstellingen
De 2e, 3e en 4e etage worden ruimer van opzet. De kantoren zijn hier weg en deze vrijgekomen ruimte wordt toegevoegd aan het publieksdeel. Op de 2e etage komt een bijzondere nieuwe jeugdbibliotheek, helemaal ingericht en speciaal vormgegeven voor kinderen.
Het wordt een avontuurlijke en speelse plek, waar kinderen niet alleen boeken kunnen lenen en lezen, maar vooral ook
worden uitgedaagd allerlei leuke en leerzame spelletjes te doen. Vanuit de vernieuwde jeugdbibliotheek worden straks weer tal van bijzondere kinderactiviteiten georganiseerd, in samenwerking met onze partners uit de stad. Naast de Jeugdbibliotheek bevindt zich op de 2e etage ook een groot deel van de bibliotheek collectie. Deze staat verdeeld op de 2e, 3e en 4e etage in combinatie met tentoonstellingen. In het souterrain staan de bladmuziek en muziek literatuur. Een mooie combinatie met de muziekschool.

... en Maastrichtse geschiedenis
Op de 3e en 4e etage waar ook de bibliotheekboeken staan, zijn straks, permanent, prachtige objecten te zien uit de Maastrichtse geschiedenis. De meest bijzondere stukken uit de archeologie-, en aardewerkcollecties worden hier tentoongesteld. Ook zijn er twee maquettes van de stad te zien: de Romeinse maquette en de maquette Maastricht 1748. Aan de hand van deze objecten en de maquettes nemen we de bezoeker mee door de geschiedenis van de stad. We vertellen korte verhalen, anekdotes en bijzondere wetenswaardigheden. Door deze verhalen word je gestimuleerd vooral de stad zelf te bezoeken, waar nog zo veel meer geschiedenis te ontdekken is. De maquette 1748 was al een pronkstuk, maar straks des te meer een bezoek waard, als deze is voorzien met Augmented Reality. Bezoekers kunnen aan de hand van een I-pad als het ware door 18de eeuws Maastricht lopen. Verder zijn er een viertal levensgrote kijkdozen in de Van Lieshout cabines. Hier worden weer andere verhalen verteld uit de ‘Mestreechse historie’, zoals:

  1. Sphinx/Regout: Kinderarbeid, sociale kwestie 19e eeuw en vroeg 20e eeuw
  2. Bobo en Itta: Merovingische graven en grafgiften (circa 600 na chr.)
  3. Beleg 1673: d’Artagnan, Lodewijk XIV, Vauban, bouwmeester van de vestingwerken
  4. Tweeherigheid van Maastricht (1204 – 1794)

Niet alleen de geschiedenis heeft onze focus, Centre Céramique wil een gids zijn voor bezoekers die zich bezighouden met het heden, en de vraagstukken van vandaag. Voor wie meer wil weten bieden de in de presentaties opgenomen informatieschermen en de bibliotheek een schat aan informatie.

Fotografie en beeldcultuur in de hal
In de hal blijven straks tentoonstellingen te zien gericht op fotografie en beeldcultuur.

Nieuwe kantoren
Om ruimte te creëren voor bibliotheek en erfgoed, zijn de kantoren voor de medewerkers op de 3e en 4e verhuisd naar de 5e en 6e verdieping

Kumulus Muziekschool in het souterrain
Er worden verschillende muziek oefenruimtes gerealiseerd voor muzikanten en docenten en er komt een mooi podium waar straks het presenteren van muziekvoorstellingen mogelijk is.

Toegang Centre Céramique
Via Plein 1992 en Avenue Céramique wordt de toegang tot het gebouw klantvriendelijker. De huidige tourniquet wordt vervangen door brede glazen ronde schuifdeuren waar ook rolstoelen en kinderwagens onbelemmerd naar binnen kunnen.

Op onze website www.centreceramique.nl/herinrichting kun je de ontwikkelingen van de inrichting volgen. Ook via social media geven we steeds een update. Middels foto’s en video-updates houden we iedereen op de hoogte. Deze vind je hieronder.

Heb je vragen?
Neem contact op met onze klantenservice: klantenservice@maastricht.nl /043 – 350 5600.

 

Interview met Jo Coenen en Karel Franken

 

Update verbouwing Week 51

Update verbouwing week 47

Update verbouwing Week 41

 

Update verbouwing Week 40

 

UPDATE VERBOUWING CENTRE CÉRAMIQUE / WEEK 30 - 34

  

 

 

 

Herinrichting Centre Céramique


Centre Céramique is al 20 jaar een prominente plek in de stad Maastricht. Jaarlijks verwelkomen we zo’n 400.000 bezoekers in het gebouw. Na het intensieve gebruik wordt Centre Céramique in 2021 weer toekomstbestendig gemaakt: duurzamer, toegankelijker en met een actueel cultureel aanbod.

Door gebruik te maken van slimme technologie en duurzame materialen, is het gebouw energiezuiniger. De toegankelijkheid is onder andere verbeterd door roltrappen, snellere liften en een meer klantvriendelijke ingang van het gebouw. Met een nieuwe indeling en inrichting van de bibliotheek, in combinatie met exposities voor erfgoed en beeldcultuur en de komst van de Kumulus muziekschool, komt de ambitie om van Centre Céramique hét culturele hart van Maastricht te maken, een stap dichterbij. Centre Céramique wil een plek worden voor ontmoeting en de plek waar alles samenkomt: leren, interesseren, produceren en presenteren. En daarin willen we ons de komende jaren nog verder ontwikkelen. Zodat de culturele ambities van Maastricht samenkomen in Centre Céramique.

Bouwteam

Opdrachtgever:  Gemeente Maastricht
Architect:          Jo Coenen
Aannemer:        Laudy Bouw en Planontwikkeling
Installateur:      Croon Wolter & Dros

Planning

In het eerste kwartaal van 2021 wordt de verbouwing door de aannemer afgerond. Het completeren van de nieuwe inrichting loopt daarna nog wat langer door. Stapsgewijs wordt gedurende 2021 het nieuwe gebruik en de inrichting van Centre Céramique voltooid.