Winnaars Columnwedstrijd ‘Opstand’
Ihkv OKTOBER - Maand van de Geschiedenis

Voor de derde keer heeft Centre Céramique in samenwerking met dagblad De Limburger een columnwedstrijd georganiseerd. Belangstellenden werden uitgenodigd te schrijven over het thema ‘Opstand’ – het thema van de Maand van de Geschiedenis – in maximaal 400 woorden. De jury was verrast door de uiteenlopende benadering van het thema. Het scala bewoog zich tussen verhalen over geschiedkundige opstanden in 1576, 1831 en 1980 tot persoonlijke opstanden op school, werk of in privésfeer. Groots en meeslepend of juist heel klein tot zelfs niet in verzet durven komen. De winnaars zijn: Theo Geene uit Roermond (3e prijs) - Verhaal ‘Meesterlijke opstand’, Rikie Gorissen (tweede prijs) - Column ‘Let a child be angry’, Jens van Galen uit Nijmegen (eerste prijs) - inzending ‘Ik eet geen vis’. Ook was er een aanmoedingsprijs voor Roger Breemen uit Heerlen voor zijn bijdrage ‘10 jarige opstand’. In de strijd tegen laaggeletterdheid wordt dit verhaal zo gewaardeerd. De drie winnende verhalen worden op woensdag 31 oktober in De Limburger gepubliceerd. Ook ontvingen de winnende schrijvers boekenbonnen tussen de €100,- en €59,-. Afgelopen zaterdag 27 oktober werden de prijzen uitgereikt door wethouder cultuur Jim Janssen.

Aanmoedigingspijs voor Roger Breemen
Bij de inzendingen dit jaar viel er één bijdrage zo op dat boekhandel Dominicanen in overleg met de organisatoren heeft besloten om een extra prijs - een aanmoedigingsprijs - aan deze wedstrijd toe te voegen in het kader van Laaggeletterdheid. Het verhaal ‘10 jarige opstand’ van Roger Breemen uit Heerlen is de enige handgeschreven inzending. Het betreft een persoonlijk verhaal over gepest worden op school en dit gepest beantwoorden met geweld. Over het gevoel te hebben altijd de gebeten hond te zijn, en als reactie hierop zo snel mogelijk van school te willen. Als lezer zie je de scènes voor je en leef je moeiteloos mee. Als gevolg van deze persoonlijke opstand tegen school heeft de inzender geen goed onderwijs in lezen en schrijven (mee) gekregen. Pas tien jaar geleden – de auteur was toen begin veertig – kwamen het besef en de wens hier zélf iets aan te gaan doen. In de strijd tegen laaggeletterdheid is dit openhartige verhaal een toonbeeld van doorzettingsvermogen en moed. De schrijver is iemand die het lef toont om in een duidelijk verhaal met goede opbouw en pointe hiermee naar buiten te treden. Het is iemand die enthousiast en blij is, want nu wel staat te lezen en schrijven. Om al deze redenen verdient Roger Breemen de aanmoedigingsprijs. Omdat mijnheer Breemen op vakantie is, is de prijs in ontvangst genomen door mevrouw Pien De Jongh uit Heerlen. Zij heeft Roger Breemen zeer intensief bijgestaan bij het leren lezen en schrijven. Een ‘taalmaatje’ noemt Roger Breemen haar waarderend.

Laaggeletterdheid in Nederland
Er zijn in Nederland 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of geen digitale vaardigheden hebben. Zij zijn ‘laaggeletterd’. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Boodschappen doen. Met het OV reizen. Maar ook hun kind voorlezen. Laaggeletterdheid raakt onze samenleving. Die functioneert namelijk veel beter als iedereen mee kan doen. In Maastricht zijn inmiddels 7 DigiTAALpunten waar vrijwilligers hun buurtgenoten helpen zelfredzaam te worden. Centre Céramique leidt vrijwilligers op voor verschillende cursussen. Wil jij je inzetten voor een sterkere samenleving? Kijk dan eens op: http://bibliotheek.centreceramique.nl/vrijwilliger voor al onze vacatures en achtergrondinformatie. Of meld je aan via klantenservice@maastricht.nl of telefonisch via 043-3505600. Medewerkers van Centre Céramique leggen je graag uit hoe je kan helpen en welke tools ter beschikking staan.

 
Wil je graag leren schrijven?

Met praktische tips leren de vakkundige docenten van de Schrijfschool van Kumulus je beter, duidelijker én met meer plezier schrijven. Je leert hoe je je moet verplaatsen in de lezer, hoe je een goede structuur aanbrengt en ook hoe je een tekst zo smeuïg maakt dat men deze wel móet lezen. In de lessen is er vooral veel ruimte om zelf te schrijven en om gezamenlijk te reflecteren op elkaars werk. Want tja, oefening baart kunst! Cursussen die aangeboden worden zijn: Column/ Blog schrijven, Schrijfclub en Verhalen schrijven. 

 

Voor meer inspiratie:

Juryrapport 

 

Leden van de jury:

Evelijn de Jong – teamleider bij boekhandel Dominicanen in Maastricht; 
Marianne Lubrecht – conservator Culturele Biografie bij Centre Céramique 
Frans Pollux – schrijver van romans en toneel, columnist bij dagblad De Limburger.