pdf print

VERLOREN JEUGD

Over kinderarbeid in Maastricht


Verloren Jeugd is een tentoonstelling over de arbeidsomstandigheden en kinderarbeid in de Maastrichtse glas- en aardewerkindustrie. Maastrichts aardewerk veroverde de wereld in de 19de eeuw. Iedereen weet, dat de arbeidsomstandigheden daar in die tijd behoorlijk te wensen overlieten. Veel fabrieksarbeiders leden, en stierven vaak ook, aan de pottemennekeskrenkde (stoflongen) of aan loodvergiftiging. En, tot overmaat van onrecht en ellende: een aanzienlijk deel van de arbeiders was kind. Kinderen van 9 jaar of jonger werkten, ook in de nachtdienst, en vaak onder erbarmelijke omstandigheden. De tentoonstelling gaat over deze kinderen en hun gezinnen, over het sociale verzet en over de in 1887 gehouden parlementaire enquête naar de omstandigheden in de Nederlandse fabrieken. De glas- en aardewerkfabrieken van de gebroeders Regout waren berucht, maar zeker niet de enige fabrieken in het land die kinderen lieten werken in de 19de eeuw.
Rond deze tentoonstelling zijn tal van rondleidingen, wandelingen kinderworkshops en lezingen.

De tentoonstelling maakt deel uit van Ode to Dignity, een culturele manifestatie in Maastricht over kinderarbeid vroeger en nu, hier en elders. De initiatiefnemer van Ode To Dignity is Intro.

Partners zijn o.m. Philharmonie Zuidnederland, Tout Maastricht, Conservatorium Maastricht, Musica Sacra Maastricht, Kaleidoscoop Cultuureducatie, KunstTour en FashionClash.

10 september'17 t/m 20 mei ‘18 | Verloren jeugd |

Locatie: Centre Céramique Sphinxvitrine |Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
Toegang: gratis