Iedereen herinnert zich wel een boek dat je als kind niet mocht lezen (en toch stiekem las). 
En wie kent er geen zogenaamd ‘verboden boek’?

Om het  350-jarig bestaan van de Stadsbibliotheek Maastricht te vieren presenteert Centre Céramique de tentoonstelling ‘Verboden Boeken. In een tijd waarin bibliotheken onder druk staan willen wij verhalen vertellen over censuur, onderdrukte en verboden boeken.
Boeken die, zoals achteraf blijkt, belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van mens en wetenschap. Boeken die ons wereld- en mensbeeld ingrijpend hebben veranderd of een plaats kregen op de wereldranglijst van literatuur. Boeken die een onuitwisbare stempel op onze maatschappij hebben gedrukt.

Aanvallen op het geschreven woord zijn van alle tijden. In de vierde eeuw al is de Maastrichtse bisschop Sint Servaas aanwezig op een concilie dat de geschriften van Arius verbiedt. Eerder had Sint Nicolaas deze theoloog al eens een  flinke mep verkocht omdat hij het niet eens was met zijn geschriften. Joost van den Vondel duikt onder als de Amsterdamse regenten achter hem aanzitten vanwege zijn toneelstuk Palamedes, dat scherpe kritiek bevat op stadhouder prins Maurits. Eerder al verhuist Erasmus naar Zwitserland, waar een bevriende drukker zijn satires op kerkelijke en maatschappelijke misstanden uitgeeft.  En wat te denken van Markies de Sade? Die komt op last van Napoleon in een krankzinnigengesticht terecht vanwege zijn smeerpijperige boeken. Ook Vladimir Nabokovs ‘pedofiele’ roman Lolita – die nu wordt beschouwd als een van de hoogtepunten in de twintigste-eeuwse literatuur – veroorzaakt een gigantisch schandaal.

Tegenwoordig filteren niet-democratische landen informatie op internet. De fatwa die in 1989 wordt uitgesproken over Salman Rushdie vanwege zijn Duivelsverzen eindigt pas in 1998.  Maar ook in het Vrije Westen hebben we onze eigen Wikileaks.

In de tentoonstelling zijn unieke werken te zien uit de eeuwenoude collectie van de Stadsbibliotheek Maastricht; die ooit verboden, gecensureerd of onderdrukt waren. Bijvoorbeeld een 18de eeuwse druk van de allereerste ‘Encyclopédie’ van Diderot; een 16de eeuwse uitgave van ‘De revolutionibus orbium coelestium’ van Copernicus en vroege illustraties uit werk van  De Sade. Ook de legendarische Hemingway en door drugs, sex en jazz omgeven beatniks Burroughs en Kerouac komen, naast vele andere auteurs van wereldformaat, aan bod.

Verboden Boeken is gratis te bezoeken vanaf 27 maart 2012. Bepaalde tekstfragmenten en illustraties kunnen als schokkend worden ervaren. Centre Céramique vaardigt geen verboden uit, maar wel een advies: Verboden Boeken is een tentoonstelling voor iedereen van zestien jaar en ouder. Aan de tentoonstelling is een uitgebreid lezingen- en activiteitenprogramma gekoppeld.

BOEKUITGAVE
Een nauwe samenwerking tussen NXTMIX communication en Centre Céramique resulteerde in de uitgave van een boek met dezelfde titel, onder hoofdredactie van Pascal Panis. Gedurende de tentoonstelling zal dit boek te koop zijn bij de Klantenservice van Centre Céramique, Selexyz Dominicanen en boekhandel De Tribune.

Tentoonstelling | 25 maart t/m 28 oktober 2012 | Centre Céramique | Toegang: gratis


Naar overzicht:al onze tentoonstellingen

Artikel delen: