pdf print

Kruidenrijk - Bijzondere historische kruidenboeken

Voor de eerste maal te zien: zeer waardevolle kruidenboeken uit de historische collecties van Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM) en de Universiteitsbibliotheek. Aan de hand van de mooiste en meest representatieve exemplaren worden in drie presentaties van bescheiden omvang diverse thema’s uit de historie van kruidenboeken toegelicht. 

In de tentoonstelling in Centre Céramique wordt niet alleen de algemene ontwikkeling van kruidenboeken maar ook het belang van kruiden voor vroegere Maastrichtse gezondheidszorg uiteengezet. Bijzonder is dat de mantel van de Sterre der Zee uit de Onze Lieve Vrouwe-kerk tentoongesteld wordt. Op Sint Marie wordt immers altijd de kroedwösj (bundeltje gezegende kruiden) uitgedeeld.

In NHMM wordt ingegaan op de geneeskrachtige werking van kruiden. Kruidenboeken in het proces van de internationale uitwisseling van kennis wordt belicht bij de Universiteitsbibliotheek. Deze mini-expo’s zijn te bezoeken op drie locaties.
Centre Céramique (2e verdieping), Natuurhistorisch Museum Maastricht en de Universiteitsbibliotheek (locatie Binnenstad).

14 mrt t/m 3 sept ‘17 | Kruidenrijk - Bijzondere historische kruidenboeken
Locatie: Centre Céramique expo @2, Natuurhistorisch Museum Maastricht en Universiteitsbibliotheek Maastricht
Toegang: In Centre Céramique en UM gratis te bezoeken, bij NHM reguliere entreeprijs.

Bekijk de digitale versie van deze expositie