pdf print

‘Kunt u dat even uitleggen?’

Medicijnen zijn van levensbelang. Maar om medicijnen goed te gebruiken, is het belangrijk om de uitleg te begrijpen. Laaggeletterden hebben daar moeite mee. De tentoonstelling, georganiseerd door de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers KNMP - De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie in samenwerking met Centre Céramique, laat in beeld en geluid zien voor deze problemen. De expo biedt speciaal ontwikkelde tools voor zorgprofessionals om laaggeletterde patiënten te herkennen en te begeleiden. Daarnaast helpt de tentoonstelling het taboe op laaggeletterdheid te doorbreken.

Wat is er te zien in de tentoonstelling?

Experience: de bezoekers kruipen in de huid van moeilijk lezende medicijngebruikers.

Documentaire: de persoonlijke ‘medicijnverhalen’ van laaggeletterden en zorgverleners (apotheker, huisarts en wijkverpleegkundige) worden hier verteld.

 E-learning: welke specifieke problemen laaggeletterden ervaren bij hun medicijngebruik. En ook wat de oplossing is: verpleegkundigen, verzorgers en apothekersassistenten krijgen instrumenten in handen om laaggeletterden te herkennen en hen te coachen bij hun medicijngebruik.

De 24 iconen: uitleg door middel van filmpjes waarin begrippen over medicijngebruik worden besproken. Wat betekent bijvoorbeeld ‘3 maal daags’ of ‘heel inslikken’?

Het wachtkamerboek: ‘Kunt u dat even uitleggen? – Verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers’. Het boek geeft een inkijkje in de levens van o.a. Koos, Ria, Anita en en beschrijft de moeite die zij hadden met lezen en schrijven. Het laat zien hoe dit geregeld leidde tot onveilig medicijngebruik.

 U vindt de mini-expo in Centre Céramique op de tweede etage.

2  t/m 28 aug ‘16| ‘Kunt u dat even uitleggen?’|
Locatie: Centre Céramique 2e etage | Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht
Toegang: gratis