E-books en e-readers bij de bibliotheek

In het huidige digitale tijdperk wordt het lezen van elektronische boeken steeds populairder. Daarom gaat de Bibliotheek nu ook e-books aanbieden.

Een e-book is het digitale broertje van het papieren boek. Je leest een e-book via een e-reader, smartphone of tablet. Een groot voordeel van een e-reader is dat ze licht in gewicht zijn, waardoor je gemakkelijk veel boeken tegelijk kan meenemen. Andere voordelen zijn dat de lezer zelf de lettergrootte kan aanpassen en dat je boeken snel kunt doorzoeken.

Nieuw e-books lenen:
voor e-reader, smartphone, tablet of pc

Je kunt nu duizenden e-books lenen bij de bibliotheek, zoals thrillers, romans, maar ook non-fictie. Het lenen van e-books is een extra service voor leden van de bibliotheek.

Klik hier om naar de e-books te gaan!
Niet-leden kunnen wel een kijkje nemen. 

 

Ebooks eregalerij
De eBooks eregalerij is in april 2011 gelanceerd en bevat vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli en Camera Obscura van Nicolaas Beets, te downloaden als e-book. Bijzonder aan deze e-books is dat ze zijn verrijkt met achtergrondinformatie. Je ziet bijvoorbeeld een handschrift en een portret van Multatuli of een filmpje waarin een gedicht van Beets wordt voorgedragen. 

De eBooks eregalerij is te bekijken via https://www.bibliotheek.nl/eregalerij.html.

ebooks eregalerij

 

gratis app de vakantiebieb

Vakantiebieb
Tijdens de vakantieperiode (juli en augustus) is de VakantieBieb-app downloaden op je smartphone of tablet. De VakantieBieb biedt een leuke leespakket voor het hele gezin met romans, thrillers, kinderboeken, tijdschriften en taalgidsen. Ideaal voor de vakantieperiode.
Zowel voor leden als niet-leden.

Download de app direct via https://www.vakantiebieb.nl/.

  

E-reader
Kennismaken met de e-reader? Als u lid bent van Stadsbibliotheek Maastricht, kunt u een e-reader lenen in de vestiging Centre Céramique. Op elk apparaatje zijn al e-books geïnstalleerd. Lenen is gratis behalve bij een Basic abonnement, dan betaalt u € 2,- leengeld. U kunt de e-reader net zo lang lenen als de andere materialen uit onze collectie, maar niet reserveren of verlengen.

Bekijk hier het aanbod van de e-readers.

e-readers lenen 

 

Speciale lees-en luister apps voor leden en niet-leden

Speciale lees- en luisterapps voor leden en niet-leden
De bibliotheek biedt inmiddels een breed en gevarieerd aanbod apps voor leden en niet-leden: de VakantieBieb (e-books voor op vakantie) en de LuisterBieb (luisteren naar je boek). Zo is er ‘voor elk wat wils’.

 

Luister- en gesproken boeken
Geen zin om te lezen? Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? 
Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? 
Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor luister- en gesproken boeken. 
Bekijk de mogelijkheden op onze themapagina.

 

 

Verder zoeken?
Via torrent-websites zoals The Piratebay en nieuwsgroepen. Informatie over het gebruik van nieuwsgroepen en torrents kunt u vinden op Duken.nl. Is dit illegaal? Kijk bij Stichting Brein voor het antwoord.

 

Openbibliotheken.nl
Zoeken naar boeken, muziek, films en andere media uit open bronnen die in de reguliere catalogi van openbare bibliotheken vaak niet worden ontsloten. Kijk hier voor een overzicht van de bronnen

 

E-booktips van Jörgen

Actueel - E-book en e-reader nieuws

alles over ebooks, tablets en ereaders
 • De leukste gratis e-books #32

  Het internet staat vol met gratis e-books en soms kom je er ware juweeltjes tegen. eReaders.nl zet elke maand de drie leukste gratis e-books voor je op een rij. Benieuwd naar de eerdere berichten in deze serie? Hier vind je ze allemaal bij elkaar.

  Kim Richardson, Zielenbewaarders 1 – Getekend
  De zestienjarige Kara is een doodgewone, onbeholpen puber. Als ze door een bus wordt aangereden en doodgaat wordt alles anders. Ze ontwaakt in een mysterieuze wereld, waarin ze engelbewaarder is in het Legioen. Al gauw ontdekt dat ze anders is dan de andere engelen. En dat ze al haar verborgen talenten nodig zal hebben om antieke kwade krachten te kunnen verslaan. Getekend is een razend spannende fantasythriller en is het eerste deel in de serie Zielenbewaarders.

  Download Zielenbewaarders 1 – Getekend hier

  Annie M.G Schmidt, In Holland staat mijn huis
  Annie M.G. Schmidt is vooral bekend vanwege haar kinderklassiekers als Jip & Janneke, Pluk van de Petteflat en Abeltje. Maar deze serie artikelen, die ze in de jaren 1954-1955 schreef voor Het Parool, mag je ook zeker niet missen. De schrijfster vertelt hierin over haar ervaringen met het laten bouwen van een huis en alles wat erbij komt kijken.

  “Tot nu toe was ik een mens geweest in een stad met enkel een kattenbak, maar nu had ik dat stuk grond. Dat van mij was, waar ik op kon gaan zitten. Waar ik op kon spugen. Waar ik een eik zou kunnen planten of een palm of van allebei een bosje; waar ik een sawah zou kunnen aanleggen als het mij beliefde, waar ik ganzen zou kunnen houden of wie weet pelikanen. Een plek op de wereld van mij alleen. Soms ging ik er op zitten en met mijn handen groef ik er een kuiltje in en als ik dan een worm zag kronkelen dacht ik: Kijk, dit is nu mijn worm.”

  Download In Holland staat mijn huis hier

  Bob van Laerhoven, Eddy C. Bertin e.a. – Moord en mysterie 0
  In dit e-book vind je een zestal spannende verhalen van Bob van Laerhoven, Eddy C. Bertin, Jaap Boekestein, Guido Eekhout, Jan J.B. Kuipers en Marcel Orie. 

  Download Moord en Mysterie hier

  Zelf een leuk gratis e-book gevonden of misschien heb je er zelf wel een geschreven? Laat het ons weten in een reactie of via info@ereaders.nl.

  Publicatiedatum: 26 april 2019
 • Onyx Boox Note Pro en Nova Pro nu te koop

  De 10.3 inch Onyx Boox Note Pro en de 7.8 inch Nova Pro zijn vanaf nu te koop via Amazon.de. Beide e-readers zijn voorzien van frontlight met instelbare kleurtemperatuur en zijn zowel met de Wacom-stylus als via het touchscreen te gebruiken.

  Beide apparaten werden begin dit jaar aangekondigd op de technologiebeurs CES in Las Vegas. Het bijzondere aan deze nieuwe modellen is de combinatie van de verlichting met instelbare kleurtemperatuur en de mogelijkheid om ze zowel met de Wacom-stylus als via het touchscreen te bedienen. Dit zagen we nog niet eerder bij Onyx e-readers.

  Ook de overige specificaties zijn indrukwekkend. De Note Pro heeft een 10.3 inch HD Mobius Carta scherm. Dankzij de Mobius-technologie, waarbij een flexibel laagje kunstof in het scherm is verwerkt, is het scherm beter bestand tegen beschadiging door vallen en stoten. De Note Pro heeft verder een 4100 mAh-batterij en maar liefst 64 GB intern geheugen. De snelheid werd verbeterd door het apparaat te voorzien van een 1.6 quadcore processor en 4 GB aan RAM-geheugen.

  De Nova Pro heeft een haarscherp 7.8 Carta HD scherm met 300 ppi, frontlight en dual touch, een 2800 mAh-batterij, 32 GB intern geheugen en 2 GB RAM.

  Zowel de Nova Pro als de Note Pro draaien op Android 6.0 en zijn voorzien van Google Play zodat je favoriete apps kunt downloaden. Ook is het mogelijk om via bluetooth externe speakers aan het apparaat te koppelen. Geen van beiden hebben de mogelijkheid het geheugen uit te breiden met een SD-kaart.

  Goedkoop zijn de Nova Pro en de Note Pro helaas niet. Voor de Nova Pro betaal je 319,99, de Note Pro kost 619,99.

  Benieuwd naar Onyx apparaten? Onlangs probeerden wij de Onyx Boox Note  met 10.3. inch uit, met touchscreen en stylus. Lees de review hier.

  Publicatiedatum: 24 april 2019
 • 26 april

  Inloopspreekuur E-Books

  Heb je vragen over bijvoorbeeld hoe je een account moet aanmaken of hoe je e-books moet downloaden en overzetten naar een tablet of e-reader, kom dan gerust langs.

  14:00 - 16:00

Handige e-book en e-reader links